Robijao 45 godina zbog ubistva koje nije počinio, sada dobija milion i po dolara odštete
Ričard Filips

Robijao 45 godina zbog ubistva koje nije počinio, sada dobija milion i po dolara odštete

Amerikanac koji je proveo 45 godina u zatvoru prije nego što je proglašen nevinim za djelo za koje je bio optužen, dobiće 1,5 miliona dolara obeštećenja zbog sudske greške, saopštile su danas vlasti američke savezne države Mičigen.

Ričard Filips (73) osuđen je na doživotni zatvor 1972. godine za ubistvo za koje je tvrdio od početka da je nevin. Sud ga je osudio na osnovu svjedočenja koje se pokazalo kao netačno.

Filips je 2018. godine oslobođen posle intervencije programa Univerziteta u Mičigenu koji se bavi ispravljanjem sudskih grešaka. Zvaničnici tog programa naveli su da nijedna osoba nije provela toliko dugo u zatvoru u SAD zbog pravosudne greške.

Bivši osuđenik živi od prodaje slika koje je pravio u zatočeništvu. Neka njegova djela su prodata za nekoliko hiljada dolara.

Filips, inače crnac, uskoro neće morati da prodaje slike da bi imao novca, jer če dobiti obeštećenje.

"Putovaću i uživati u životu", rekao je Filips reagujući na odluku o dodjeli odštete.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.