Stručnjaci upozoravaju: Operacije povećanja penisa ne djeluju i opasne su
Ilustracija

Stručnjaci upozoravaju: Operacije povećanja penisa ne djeluju i opasne su

Ugledni urolozi objavili temeljnu analizu koja pokazuje da su efekti tretmana potpuno suprotni.

Hirurški i nehirurški zahvati za kojima posežu muškarci koji žele da povećaju svoj penis ne funkcionišu i sa sobom nose velike rizike, piše The Independent.

Prema članku koji je objavljen u časopisu "Sexual Medicine Reporting", većina tih tretmana nije djelotvorna, a mogu dovesti i do ozbiljnih komplikacija kao što su permanentna obamrlost, deformacija penisa, skraćivanje i erektilna disfunkcija. U članku se tvrdi da je većina muškaraca koji su se podvrgli zahvatu nezadovoljna rezultatima.

Tim urologa iz londonske bolnice King’s College i istraživači Instituta za psihijatriju, psihologiju i neurologiju pri toj bolnici članak su napisali nakon temeljne analize 17 studija i pregleda 1.192 muškaraca koji su se podvrgli hirurškim i nehirurškim zahvatima povećanja penisa.

Hirurški zahvati kojima su se ti muškarci podvrgli uključuju rezanje suspenzornog ligamenta penisa, zamjene tkiva i rastavljanje penisa. Među nehirurškim zahvatima kojima su pokušali da povećaju svoj penis našli su se razni produživači, supstance za ubrizgavanje kojima se povećava širina i vakuumske pumpe. Ukupno je proučen 21 različit tretman koji je izveden u Velikoj Britaniji i u drugim zemljama.

Članak je otkrio i da su oni koji su poželjeli da povećaju svoj penis bolovali od "penilne dismorfije", odnosno mislili su da imaju mali penis, a zapravo su imali penis normalne veličine.

"Otkriveno je da su ishodi tih zahvata uglavnom bili loši, i da oni koji su im se podvrgavali nisu bili zadovoljni rezultatima. Takođe, ti zahvati su rizični i mogu da završe ozbiljnim komplikacijama", pišu istraživači. "Liječenja malih penisa kod normalnih muškaraca nema uporište u kvalitetnim dokazima. Takvi muškarci bi trebalo prvo da posegnu za savjetovanjem, a tek posle toga za produživačima. Operativni zahvati trebalo bi da budu poslednja opcija“, navodi se.

B92

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.