Od 28. maja nove novčanice od 100 i 200 eura
Foto: Reuters

Od 28. maja nove novčanice od 100 i 200 eura

Evropska centralna banka predstavila je u Frankfurtu novi izgled novčanica od 100 i 200 eura koje će biti u opticaju od 28. maja ove godine.

To je serija novčanica pod nazivom Evropa.

Na novčanicama je nacrtan lik Evrope, prekrasne feničanske princeze i Zevsove prijateljice, po kojoj je Stari kontinent dobio ime.

Uz njen lik na novčanicama će biti i mali simbol eura (€), koji bi trebalo da je zašti od falsifikovanja.

Novim način zaštite trebalo bi da omogući brzo prepoznavanje falsifikata, piše Novac.hr.

Osim novog dizajna nove novčanice su puno kvalitetnije izrade od onih iz prve serije.

Pr8ue puštanja u opticaj u 19 zemalja članica, potrebno je prilagoditi više od milion bankomata, a svaka od članica biće odgovorna za izdavanje novčanica svojim građanima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.