Usvojen Tijanin zakon: Srbija uvela kaznu doživotnog zatvora
Tijana Jurić

Usvojen Tijanin zakon: Srbija uvela kaznu doživotnog zatvora

Skupština Srbije usvojila je danas izmjene Krivičnog zakonika i izmjene Zakonika o krivičnom postupku, čime se kao najviša kazna u Srbiji uvodi doživotni zatvor.

Doživotna kazna zamijeniće dosadašnju kaznu do 40 godina zatvora.

Najstroža kazna može da bude izrečena zbog najtežih krivičnih djela protiv života i tijela i krivična djela protiv polne slobode u slučajevima kada je zbog izvršenja djela nastupila smrt djeteta, maloljetnika, trudne žene i nemoćnog lica.

Doživotna kazna se odnosi i na djela ubistvo predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, niz ratnih zločina, uništenje i oštećenje nuklearnog objekta i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

Ovim izmjenama zakona ukida se uslovni otpust za određena krivična djela, te sud ne može uslovno otpustiti osuđenog za krivična djela - teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad djetetom i obljuba zloupotrebom položaja.

Doživotna kazna zatvora ne može se izreći osobi koja je u vrijeme kada je izvršila krivično djelo imala manje od 21 godine.

Fondacija "Tijana Jurić" 9. novembra 2017. godine Skupštini Srbije podnijela narodnu inicijativu za izmjene i dopune Krivičnog zakonika, koju je podržalo 158.460 građana Srbije. Tom inicijativom traženo je uvođenje doživotne kazne za silovanje djecu, maloljetnike ili trudnice sa smrtnim ishodom.

Glasanje u sali pratio je i osnivač Fondacije Igor Jurić, koji je aplauzom pozdravio usvojene izmjene zakona.

221000x0

Igor Jurić, foto: Alo

Podsjetimo, Igorovu ćerku Tijanu Jurić (15), je prije tri godine ubio mesar iz Surčina Dragan Đurić, koji je uhapšen posle 13 dana potrage i osuđen na 40 godina zatvora. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.