Danas slavimo Dan nezavisnosti: 13 godina od istorijskog referenduma
ilustracija, foto: Kodex

Danas slavimo Dan nezavisnosti: 13 godina od istorijskog referenduma

Crna Gora danas obilježava Dan nezavisnosti. Na referendumu 21. maja 2006. godine, 55,5 odsto građana koji su izašli na referendum izjasnilo se za nezavisnu Crne Goru.

Nezavisnost Crne Gore proglašena je 3. juna 2006. godine, dok je 28. juna te godine Crna Gora postala 192. članica Ujedinjenih nacija, a 11. maja 2007. godine članica Savjeta Evrope. 

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu 2006. godine glasalo je 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača.

Crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto.

Održavanju referenduma prethodili su pregovori predstavnika blokova za nezavisnost i zajedničku državu preko slovačkog diplomate i posrednika Evropske unije Miroslava Lajčaka. U višemjesečnim pregovorima, najviše sporenja bilo je oko većine koja je potrebna da bi referendum uspio, da bi, uz posredovanje EU, na kraju dogovoreno da je za uspjeh referenduma bilo potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača. 

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije.

Referendumsko pitanje glasilo je – "Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom"?

Skupština Crne Gore je na sjednici 2. marta, na osnovu predloga predsjednika Republike Filipa Vujanovića donijela odluku da referendum o državno-pravnom statusu bude održan 21. maja.

Za predsjednika Republičke referendumske komisije (RRK) izabran je Slovak František Lipka.

Pravo izjašnjavanja na referendumu imali su građani koji u skladu sa propisima o izborima imali biračko pravo.

Prema podacima RRK, pravo glasa na referendumu imalo je 484 hiljade i 718 građana.

1536255626MILO

Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je povodom Dana nezavisnosti da je vrijeme potvrdilo kakav je istorijski podvig napravila naša generacija.

"Ratnička zemlja slavne hiljadugodišnje tradicije mirnim demokratskim putem obnovila je svoje državno i nacionalno ime, i svrstala se u red modernih evropskih država", kazao je Đukanović.

Đukanović je istakao da je Crna Gora postala važan faktor regionalne stabilnosti, uvažena članica NATO alijanse, na pragu punopravnog članstva u Evropsku uniju.

Navodeći da je država koja je regionalni lider u razvoju ekonomije, sve privlačnija investiciona i turistička destinacija s realnim izgledima za dinamiziranje rasta i poboljšanja kvaliteta života građana.

"Multietnička zajednica za primjer u širem okruženju, posvećena demokratskom i institucionalnom snaženju, vladavini prava i unapređenju ljudskih prava i sloboda, po evropskim standardima.Sve ovo je siguran temelj i preduslov za dalji razvoj Crne Gore u skladu sa savremenim evropskim i svjetskim trendovima. Za novo doba trebaju nam nova znanja. Živimo u vremenu četvrte industrijske revolucije", rekao je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.