Od vraćanja nezavisnosti do danas smo uradili mnogo: Ulazak u NATO poseban uspjeh
Ilustracija

Standard poboljašan

Od vraćanja nezavisnosti do danas smo uradili mnogo: Ulazak u NATO poseban uspjeh

Od obnove nezavisnosti do danas urađeno je dosta, kažu sagovornici Nove M. Kao poseban uspjeh izdvajaju to što smo postali članica NATO saveza. Standard građana je, kažu, poboljšan. Fokus u narednom periodu trebalo bi, kažu, da bude ispunjavanje obaveza na putu ka Evropskoj uniji.

Nakon obnove nezavisnosti naša država usvojila je deklaraciju kojom smo se opredijelili da ćemo svoje strateške, nacionalne i spoljnopolitičke interese usmjeravati ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.  2017-te postali smo članica NATO-a, što sagovornici Nove M smatraju najvećim uspjehom u proteklih 13 godina. Nijesu međutim zanemarljivi ni ostali uspjesi.

Nikola Rakočević, poslanik DPS-a, ističe da smo na međunarodnom planu postali pouzdan partner svim razvijenim demokratijama.

"Postali smo NATO članica i učvrstili smo svoju vodeću poziciju u Evropskim integracijama. Dakle vrlo brzo sa ponosom ćemo moći da kažemo da smo članica Evropske unije. Na domaćem planu ojačali smo domaću infrastrukturu, takođe ojačali svoju ekonomiju i privukli brojne strane investicije", kaže Rakočević.

Nedžad Drešević, poslanik Bošnjačke stranke kaže da nezavisna, samostalna Crna Gora, članica NATO-a, na dobrom putu ka članstvu u EU nije to malo.

"Gradi se autoput, radi se jako puno po Crnoj Gori", kaže Drešević.

I u Hrvatskoj građanskoj inicijativi, SD-u i Liberalnoj partiji saglasni su sa kolegama iz DPS-a i BS-a. Naša zemlja, kažu, može da bude ponosna na postignute rezultate na međunarodnom planu. 

„Mi smo postali članica NATO alijanse mi smo danas zemlja koja je najviše odmakla u evropskim integracijama", kaže Adrijan Vuksanović iz HGI.

Nikola Zirojević iz SD-a ističe da je Crna Gora članica NATO saveza što je je bio jedan od prioritetnih spoljno-političkih ciljeva.

"Dakle mi se sada nalazimo u društvu najrazvijenih svjetskih demokratija. Osim toga lider smo u EU integracijama sa 32 otvorena poglavlja od ukupno 33 i sa realnom perspektivom da budemo prva sljedeća članica EU", kaže Zirojević za Novu M.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kaže da smo najznačajnije rezultate postigli na međunarodnom planu.

"Možda i više nego što smo objektivno očekivali naročito sam ulazak u NATO alijansu i sve vrijednosti koje to nosi na polju vladavine prava, ekonomskih prava i sloboda."

Da smo postigli veliki uspjeh u proteklih 13 godina na međunarodnom planu, smatra i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

"Članica je NATO pakta ima te aspiracije da bude punopravna članica EU, dinamika pregovora ne teče kako bismo mi htjeli prije svega građani CG treba nam više Evrope odmah u CG“.

Ostvareni rezultati su uočljivi i građani osjećaju benefite na svim poljima, smatraju članovi DPS-a i SD-a. 

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kaže da nam je sve to pomoglo da danas u CG "imamo najveću prosječnu zaradu za naše građane i na taj način možemo slobodno reći da se danas u CG živi mnogo bolje nego što se ikada živjelo u našoj istoriji".

"To znači da smo ojačili ekonomiju međutim istevremeno znači da se u prošlosti nije tako dobro živjelo kao danas u CG".

Zirojević za Novu M dodaje da smo dd jedne od najnerazvijenijih republika bivše Jugoslavije danas nakon Slovenije i Hrvatske najrazvijenija.

"Takođe bitno je naglasiti činjenicu da smo jedna od najbrže rastućih ekonomija Jugoistočne Evrope i da imamo prosječnu stopu rasta BDP-a preko 3 posto", kaže on.

Naša zemlja usmjerena je na pregovarački proces sa Evropskom unijom kako bi što prije postala njena članica. Tome se i u narednom periodu treba posvetiti, smatraju naši sagovornici, jer članstvo će donijeti razne benefite građanima što je osnovni prioritet.

Sagovornici Nove M zaključuju da čuvamo našu državu, kako bi svi zajedno u njoj radili i stvarali bolje uslove za život.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.