Mali trikovi koji će vas spasiti u kuhinji
Ilustracija

Mali trikovi koji će vas spasiti u kuhinji

Mnogo je "zamki" na koje možemo naletjeti dok obrađujemo i kuvamo namirnice. Ovi savjeti će olakšati sve te male neprijatnosti u kuhinji s kojima se susrećemo svakodnevno.

Naši savjeti pomoći će vam da lakše pripremite obrok, ali i da čišćenje nakon jela bude brže i produktivnije. 

Hljeb "smiruje" ulje 

Ako pri prženju jela ulje počne jako da prska, ubacite u njega komadić korice hljeba, koja bi upila vodu. Pomoći će i ako dodate malo soli.

Svježina limuna 

Ako želite da limun duže ostane svjež i sočan, čuvajte ga u kutiji napunjenoj piljevinom. Pazite da se limuni u kutiji međusobno ne dodiruju.

Kako da se šljive ne raspadnu 

Suve šljive se pri kuvanju lako raspadnu. Kako biste to spriječili, prije kuvanja ih potopite u hladnu vodu na oko dva sata.

Skidanje ljuske s badema 

Bademe ćete najlakše osloboditi ljuščica ako ih "potparite" nad ključalom vodom, pa brzo istisnete palcem i kažiprstom. Ako zatim namjeravate da samljete bademe, dobro bi ih bilo malo prosušiti u pećnici.

Kako da bademi "ne bježe" 

Oguljene bademe nije lako isjeckati jer su glatki i biježe pod prstima i pod nožem. Zato ih prije seckanja pospite s malo šećera.

Čišćenje krljušti ribe 

Ribu ćete lakše očistiti od krljušti ako oštricu noža uvaljate u so. Možete i cijelu ribu posuti solju, tako ćete prekriti sluz i riba vam neće kliziti iz ruku dok je čistite. 

Riješite se neprijatnog mirisa 

Pržena riba je ukusna, ali miris koji ostaje nakon prženja nije baš primamljiv. Kako biste ga se riešili, na šporet stavite posudu s mješavinom vode i sirćeta da lagano isparava neko vrijeme. 

Lijepe, svijetle dunje 

Kad ljuštite dunje za pripremu kompota ili pekmeza, očišćene kriške odmah stavljajte u posudu s hladnom vodom u koju ste ulili malo vinskog sirćeta. Tako narezano voće neće pocrnjeti. 

Nema više suza 

Da ne plačete dok sjeckate luk, glavicu prvo stavite u vrelu, a potom u hladnu vodu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.