Čeka nas pakleno ljeto, u pojedinim djelovima Balkana  će u julu
ilustracija

Dugoročna prognoza

Čeka nas pakleno ljeto, u pojedinim djelovima Balkana će u julu "gorjeti nebo i zemlja"

Za prošlu godinu svjetske klimatološke organizacije utvrdile su da je bila četvrta najtoplija otkako čovjek na planeti sistematski mjeri meteorološke prilike. To što nije bilo riječi o najtoplijoj godini ikada zabilježenoj, nije neka utjeha zato što se uklopila u trendove sve ozbiljnijih klimatskih promjena.

Odnosno, posljednjih pet godina ujedno su i pet najtoplijih ikada izmjerenih. Ove godine prvi kvartal širom svijeta bio je treći najtopliji u 140 godina mjerenja.

Toplije su bile samo godine 2016. i 2017. Ove godine mart je u Australiji bio rekordno vruć, paklen, u Vijetnamu je donio temperaturni rekord svih vremena, a u Evropi je bio šesti najtopliji u 140 godina meteorološkog praćenja vremena. Na svjetskom nivou bio je to drugi najtopliji ikada. Polako se stvara slika onoga što Evropu, očekuje ovoga ljeta.

Za jugoistočnu Evropu IBM-ov "The Weather Company" predvidio je prije nekoliko sedmica da će maj biti nešto hladniji i kišovitiji od prosjeka, ali da će jun već biti znatno topliji od prosjeka, iako još uvijek kišovitiji nego što je uobičajeno. IBM-ov model za jul pak najavljuje i temperature i suše više od prosjeka, odnosno ljeto kakvo pamtimo posljednjih godina.

Maj

Za naše krajeve se predviđa da će ovaj mjesec biti do 1,5°C hladniji od prosjeka. Padavine bi takođe trebalo biti puno veće od prosjeka, što se do sada savršeno obistinilo.

Jun

Temperature bi trebalo biti u skladu s prosjekom. Toplije će biti, i to do pola stepena, ali jun će biti izrazito kišovitiji od višedecenijskih prosjeka.

Jul

Prosječna temperatura ovog mjeseca biće do 1°C viša od prosjeka, prognozira ECMWF, što će se i te kako osjetiti.

Dalje prema sjeveru i istoku Balkana vrućine će biti sve gore i gore, sve do sjevera Mađarske i Slovačke kojima prognostičke karte predviđaju čak 3°C iznadprosječno topliji jul, što već spada u kategoriju da će "gorjeti nebo i zemlja". Padavina će biti nešto manje od prosjeka, ali ne toliko izraženo.

Avgust

Po cijelom Balkanu za ovaj mjesec predviđaju da će biti najmanje 1°C topliji od prosjeka, s tim što će od Zagreba prema Slavoniji biti još i gore, a najgore će biti u Vojvodini, dijelovima Rumunije i Makedonije. Za sve te krajeve dugoročne meteorološke prognoze ističu i povećanu opasnost od požara, jer će avgust biti i iznadprosječno suv, posebno u BiH i Dalmaciji.

Septembar

Ljeto u septembru neće prestati. Temperaturni ekstremi će se nastaviti, možda čak i viši nego za avgust, a suša će kroz mjesec biti sve gora, posebno na potezu uz cijeli sjeverni Jadran.

Oktobar

Više temperature od prosjeka nastaviće se i kroz jesen. No, tu se na kartama, što se padavina tiče, može primijetiti nešto vrlo neobično; U Hercegovini i Dalmaciji suša bi mogla biti vrlo izražena, dok se za područja iznad Jadrana predviđa izrazito kišovito. A to je već slika povremenih žestokih proloma oblaka i oluja kakvu pamtimo upravo proteklih godina, doduše više tokom avgusta, piše Express.hr.

Express.hr/Radio Sarajevo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.