Za nedolazak u sudnicu kazne do 1.000 eura
Foto: Ilustracija

Osnovni sud

Za nedolazak u sudnicu kazne do 1.000 eura

Ukoliko se okrivljeni svjedok ili čak vještak ogluše o poziv suda mogu biti prinudno dovedeni i kažnjeni novčano i to u parničnom postupku 500, a krivičnom 1.000 eura, saopšteno je iz Osnovnog suda.

Nije, međutim, svako dovođenje i prinudno: tek odbijanjem da se na poziv policije pođe u sud ili tužilaštvo nastaje potreba za prinudnim dovođenjem.

"Prinudno dovođenje okrivljenih, svjedoka ili čak vještaka koji se ogluše o poziv suda - uz mjere nadzora, jemstvo i pritvor – ključna je mjera za obezbjeđivanje nesmetanog vođenja krivičnog postupka", ističu stručnjaci.

Prema zakonima o parničnom i krivičnom postupku, ukoliko osoba koja je uredno pozvana ne dođe na ročište, a izostanak ne opravda ili se bez odobrenja ili opravdanog razloga udalji sa mjesta gdje treba da bude saslušana, sud će narediti da se prinudno dovede.

"Pored prinudnog dovođenja biće i kažnjena novčano i to u parničnom postupku 500, a krivičnom 1.000 eura", saopšteno je Pobjedi iz Osnovnog suda.

Kako je za Pobjedu kazala savjetnica za odnose s javnošću u Osnovnom sudu Anja Krkeljić Milić, prinudno privodi policija, a osoba kojoj je povjereno da preda naredbu pozvanom licu, poziva ga da sa njim pođe.

"Ukoliko pozvano lice to odbije, ovlašćeni policijski službenik će ga dovesti prinudno. Sud ne vodi evidencije o broju prinudno privedenih lica (bilo okrivljenih ili svjedoka), niti je to dužan da čini. Optuženom se može suditi u odsustvu, na prijedlog državnog tužioca, samo ako je optuženi u bjekstvu ili na drugi način nije dostižan državnim organima, a postoje naročito važni razlozi da mu se sudi iako je odsutan", kazala je Krkeljić-Milić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.