BS pozdravlja donošenje novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti
BS

"Država Crna Gora je na putu demokratskog razvoja"

BS pozdravlja donošenje novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Bošnjačka stranka pozdravlja Prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojila Vlada, i kroz dalju proceduru podržaće donošenje ovog zakona, saopšteno je iz te partije.

"Smatramo da je riječ o modernom zakonskom rješenju koje uvažava vjersku i etničku raznolikost Crne Gore i štiti prava pripadnika svih vjerskih zajednica.  Građanski koncept naše države moguće je jačati samo kroz poštovanje njene društvene slojevitosti, vjerskog suživota i poštovanja svih kulturnih identita koji čine njeno društveno biće. Zato je i potrebno donošenje zakonskih rješenja koja će napraviti realan okvir za nesmetano funkcionisanje svih vjerskih zajednica i definisanje njihovih jednakih prava, kao i obaveza, na temelju Ustava i uz poštovanje međunarodnih standarda", kazali su iz Bošnjačke stranke.

Naglašavaju da je za BS veoma važno da se tim zakonom na bilo koji način ne dovodi u pitanje Sporazum koji je država potpisala sa Islamskom zajednicom.

Dodajući da se Zakonom garantuje poštovanje nivoa dostignutih prava u prethodnom periodu i otvara prostor da se ona dodatno jačaju i unaprjeđuju. 

Prema njihovim riječima, veoma je važno stvoriti trajne mehanizme za zaštitu posebnosti svih vjerskih zajednica, posebno u pogledu poštovanja specifičnosti njihovog identiteta, kao i zaštite vjerskih objekata i njihove imovine.

"Vjerujemo da će se kroz dalja unapređenja zakonskih rješenja stvoriti prostor i za ubrzanje procesa restitucije i povraćaja imovinskih prava ili obeštećenje nad uzurpiranom imovinom vjerskih zajednica u ranijim društvenim sistemima. Država Crna Gora je na putu demokratskog razvoja i treba stalno unaprijeđivati prostor za njegovanje različitosti i puno uvažavanje vjerskih prava i sloboda kao jednog od ključnih nosilaca njenog građanskog identiteta", zaključili su iz BS.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.