Jugozapadna obilaznica u PG: Gradiće se i ispred planirane dinamike
Foto: RTCG

Radovi idu po planu

Jugozapadna obilaznica u PG: Gradiće se i ispred planirane dinamike

U avgustu prošle godine u Podgorici je počela izgradnja jugozapadne obilaznice. Riječ je o saobraćajnici dužine 3,5 kilometara, i biće bulevarskog tipa.

Saobraćajnica će se prostirati od kružnog toka u Donjoj Gorici do bulevara koji vodi prema Zeti, odnosno aerodromu Podgorica i dalje ka Petrovcu, piše portal RTCG.

U planu je i izgradnja mosta preko Morače.

Snežana Adžić iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice kazala je da je trasa puta jako zahtjevna, zbog ogromne količine zemljanih radova na dubini do osam metara zbog fekalne i atmosferske kanalizacije.

"Nakon tih radova, angažuju se mašine za zatrpavanje u slojevima i nabijanje kako bismo teren vratili u prvobitno stanje radi dalje faze radova", kazala je Adžić za Radio-televiziju Crne Gore (RTCG).

Ona je kazala da radovi idu po planu, navodeći da su procjene da će se možda ići i ispred planirane dinamike radova.

Prva dioncia puta duga je oko 1,3 km, zatim slijedi most kao druga dionica, dok je treća dionica najduža i iznosi oko 2,1 km.

"Na trećoj dionici imamo nadvožnjak. Vezan je za prugu koju koristi KAP. Prethodnog vikenda smo izvršili montažu nosača napravljenih van gradilišta", rekla je Adžić, navodeći da će uskoro uslijediti šalovanje ploče nadvožnjaka...

Biće izgrađena dva kružna toka i dvije raskrsnice.

Govoreći o mostu, Adžić je rekla da su radovi ugovoreni po sistemu ključ u ruke, a sam most vrijedan je 5,9 miliona eura.

"Dok je vrijednost trase 9,8 miliona eura. Most je složen objekat, sa kompletnom infrastrukturom. Radovi nijesu mogli biti započeti zbog visokog vodostaja Morača, jer u samoj rijeci imamo stub iz kojeg izlazi pilon koji će sa kablovima nositi konstrukciju mosta", rekla je Adžić.

Svi radovi i na saobraćajnici i na mostu trebalo bi da budu završeni do februara 2020. godine, a prilikom gradnje mosta moguće je da radovi budu organizovani u tri smjene.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.