Počelo glasanje za izbor gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova
Foto: Novosti

Počelo glasanje za izbor gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova

Jutros u sedam sati otvorena su biračka mjesta za vanredne izbore u opština na sjeveru Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom, na kojima se glasa za predsjednike opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica.

Biračka mjesta su otvorena do 19 sati, a današnje glasanje obavlja se u 44 biračka centra sa 87 biračkih mjesta. 

Građani s pravom glasa u sve četiri opštine mogu da glasaju za kandidate iz tri politička subjekta, tačnije za kandidate Srpske liste, Demokratske partije Kosova i Pokreta "Samoopredeljenje". 

Osim Srpske liste, ni jedan drugi politički subjekt iz srpske zajednice nije se kandidovao za ove izbore. 

Vanredni izbori raspisani su početkom aprila zato što su gradonačelnici opština Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, svi iz Srpske liste, podnijeli ostavke 27. novembra prošle godine, nakon što je Vlada Kosova uvela takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH. Oni su svoje ostavke obrazložili kršenjem ljudskih i ekonomskih prava Srba. 

Na ovim vanrednim izborima za predsjednika opštine u četiri opštine na sjeveru Kosova, pravo glasa ima 57.983 birača ili 970 birača više u odnosu na zadnje lokalne izbore održane 22. oktobra 2017. godine. Najviše birača ima u opštini Sjeverna Mitrovica 22.055, potom u Leposaviću 18.164 i Zvečanu 9. 229, dok je najmanje birača u Zubinom Potoku 8. 535. 

Centralna izborna komisija akreditovala je 464 posmatrača i oni predstavljaju dvije političke partije, dvije međunarodne misije, jednu Evropsku komisiju, dvije diplomatske misije, dvanaest ambasada, jednu međunarodnu nevladinu organizaciju, četiri lokalne nevladine organizacije i 15 medija. 

Kako je ranije saopšteno iz Policije Kosova, tokom izbornog dana na sjeveru je angažovano više od 400 policajaca. 

Izborni proces u četiri opštine na sjeveru Kosova, a na zahtjev CIK-a, u tehničkom savjetovanju pomaže Misija OEBS-a na Kosovu sa oko 215 svojih zvaničnika. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.