U 30 crnogorskih ambasada zaposlena 151 osoba
Ilustracija

U 30 crnogorskih ambasada zaposlena 151 osoba

Crna Gora ima otvorene ambasade naše zemlje u 30 zemalja svijeta, šest stalnih misija i četiri generalna konzulata u zemljama u inostranstvu.

To se može zaključiti iz Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Ministarstva vanjskih poslova koji je objavila Vlada,piše Pobjeda.

Prema istim podacima, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu zaposleno je 207 lica, od čega 151 osoba radi u ambasadama širom svijeta.

Prema objavljeniom podacima, Crna Gora ima ambasade u Albaniji, Argentini, Austriji, Kraljevini Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Italiji, na Kosovu, u Kini, Mađarskoj, Sjevernoj Makedoniji. Ambasade naše zemlje postoje i u Njemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Moskvi, Sjedinjenim Američkim Državama, Srbiji, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Hrvatskoj, Ukrajini, Švajcarskoj Konfederaciji, Španiji, Danskoj, Holandiji.

Takođe, Crna Gora ima ambasadu pri Svetoj Stolici i Suverenom malteškom viteškom redu, sa sjedištem u Rimu. Crna Gora ima šest stalnih misija pri međunarodnim organizacijama, između ostalih misija pri Evropskoj uniji, sa sjedištem u Briselu, stalna misija pri Organizaciji Ujedinjenih nacija, sa sjedištem u Njujorku, stalna misija pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju i specijalnim organizacijama UN, sa sjedištem u Beču, te pri NATO-u u Briselu. Takođe, Crna Gora ima predstavnika u Stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama (UN) i drugim međunarodnim organizacijama, i Stalnoj misiji pri Savjetu Evrope (SE), sa sjedištem u Strazburu.

Kada su pitanju konzularna predstavništva Crne Gore u svijetu, u dokumentu se navodi da naša zemlja ima Generalni konzulat u Sjedinjenim Američkim Državama, sa sjedištem u Njujorku, Generalni konzulat u Saveznoj Republici Njemačkoj, sa sjedištem u Frankfurtu, Generalni konzulat Crne Gore u Republici Srbiji, sa sjedištem u Sremskim Karlovcima i Generalni konzulat Crne Gore u Republici Turskoj, sa sjedištem u Istanbulu.

U dokumentu se navodi i da se poslovi diplomatskokonzularnih predstavnika u inostranstvu odnose na: predstavljanje i zastupanje interesa Crne Gore u državi prijema ili međunarodnoj organizaciji, štite i ostvaruju interese Crne Gore, njenih državljana i pravnih lica; podstiču i razvijaju bilateralne odnose, političke, ekonomske, naučno-kulturne i ukupne saradnje Crne Gore i države prijema, ali i da obavještavaju Ministarstvo o unutrašnjim događanjima i vanjsko-političkom položaju države prijema.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.