Večeras finale Eurosonga, Madona gostuje sa dvije pjesme

Večeras finale Eurosonga, Madona gostuje sa dvije pjesme

Večeras će se u Tel Avivu, u Izraelu, održati veliko finale takmičenja za Pjesmu Evrovizije.

Favoriti su pjevač iz Holandije Dankan Lorens, a predstavnici Australije i Švedske su na drugom i trećem mjestu.

Pop ikona Madona gostovaće sa dvije pjesme u TV šou, uz još četvoro ranijih takmičara, koji se prenosi globalno.

Glamurozno finale daće jevrejskoj državi šansu da se predstavi kao kulturno progresivna nacija., komentariše Frans pres.

Takmičenje za pjesmu Evrovizije održava se ove nedelje u Tel Avivu, zahvaljući pobjedi izraelske pevačice Nete Barzilai prošle godine u Lisabonu.

Ovogodišnja parola Evrovizije je "Usudi se da sanjaš", a izraelska nevladina organizacija "Prekinuti tišinu" koja se protivi okupaciji je na bilbordu na autoputu koji presijeca Tel Aviv istakla slogan "Usudi se da sanjaš o slobodi".

Evrovizija datira iz 1950-tih godina, podsjeća Frans pres i dodaje da je tokom godina proširena kako bi se uključili kanali pretplaćeni na organizatora nadmetanja Evropsku radiodifuznu uniju (EBU), pa je dospjela čak do Australije.

Ove godine je takmičenje privuklo oko 10.000 turista u Tel Aviv. Izraelski mediji navode da će trajati tri sata i 40 minuta, što je kako komentarišu, isuviše dugo za one koji nisu pretjerani ljubitelji, pa im zato savjetuju da prate između ostalog tri već pomenuta favorita, uključujući predstavnike Norveške, Islanda, Italije i Švajcarske i da ne propuste pauzu u kojoj nastupa Madona.

Njeno učešće izazvalo je buru protesta međunarodnog pokreta za bojkot, odustajanje od finansiranja i bojkota (BDS) protiv Izraela.

Međutim, Madona je početkom nedelje najavila da nikada neće prestati da se bavi muzikom da bi udovoljila nečijem političkom planu, niti će prestati da govori protiv kršenja ljudskih prava bez obzira gdje u svijetu se dešavaju.

Finalno takmičenje počinje u 22.00 sata po izraelskom vremenu (21.00 po srednjeevropskom), a redosled je sledeći: 1. Malta, 2. Albanija, 3. Češka Republika, 4. Njemačka, 5. Rusija, 6. Danska, 7. San Marino, 8. Sjeverna Makedonija, 9. Švedska, 10. Slovenija, 11. Kipar, 12. Holandija, 13. Grčka, 14. Izrael, 15. Norveška, 16. Velika Britanija, 17. Island, 18. Estonija, 19. Bjelorusija, 20. Azerbejdžan, 21. Francuska, 22. Italija, 23. Srbija, 24. Švajcarka, 25. Australija i 26. Španija.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.