Nagrada za „Prodavnicu igračaka“  na festivalu Zlatna iskra
Foto: GP

Nagrada za „Prodavnicu igračaka“ na festivalu Zlatna iskra

Nagrada za glumačko ostvarenje na sinoć završenom 21. međunarodnom lutkarskom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu pripala je Branku Iliću za ulogu Prodavca u predstavi „Prodavnica igračaka“, koju je prema tekstu Aleksandrua Popeskua za Lutkarsku scenu Gradskog pozorišta režirao Jaroslav Antonjuk.

"Pored pomenute predstave, na festivalu koji je održan od 13.  do 17. maja izvedeni su i komadi „Izvini mama”, Dečjeg pozorišta iz Subotice, „Toma Palčić” Kijevskog akademskog pozorišta, „Tražim dozvolu da živim” pozorišta „Karabaska” iz Perma, „Zamrznute pjesme” Gradskog kazališta iz Rijeke, „Mario i Neta” Malog pozorišta „Duško Radović” iz Beograda, „Miševi pripadaju nebu” teatra „Lampion” iz Kladna (Češka), „Krek, krek, greb, pljus” Lutkovnog gledališča iz Ljubljane i „Ima li deda odelo?” u produkciji Pozorišta mladih iz Novog Sada", kazali su iz Gradskog pozorišta.

„Prodavnica igračaka“ priča je o djevojčici Dini koja se nađe u čarobnoj radnji u kojoj se samo naizgled biraju igračke.

U toj prodavnici ne plaća se novcem, već godinama života, pa će Dinu želja za posjedovanjem novih stvari veoma brzo učiniti staricom. Ova priča najmlađoj publici razotkriva važnu istinu da materijalne stvari ne donose sreću, te da u životu veću vrijednost imaju ljubav, prijateljstvo, osjećanja i brižnost.

„Prodavnica igračaka“ govori o vječitoj razapetosti između „biti i imati“, o potrazi za iskušenjima, glamurom i sjajem. To je i priča o snazi prijateljstva, o hrabrosti, posvećenosti i vještini donošenja mudrih odluka, ali i o odgovornosti za sopstvena djela.

prodavnicaigracaka02180

Foto: GP

Pored Branka Ilića, u predstavi igraju: Katarina Krek, Goran Slavić, Branka Femić i Pavle Ilić.

Reditelj Antonjuk potpisuje i songove za predstavu, a u autorskom timu su još, Eva Farkašova (scenografkinja, kostimografkinja i kreatorka lutaka), Zoran Đerić (dramaturg), Bogdan Szczepanski (kompozitor), Vladimir Slaninka (video animacija) i Davor Novak (korepetitor). Prevod teksta potpisuje Pero Mioč.

Nagrada u Kragujevcu još jedna je u nizu koje je ova predstava osvojila od premijere u  februaru 2018. do danas.

Podsjetimo, na VII Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici „Prodavnica igaračaka“ osvojila je dvije nagrade: priznanje za najbolju scenografiju koje pripalo je Evi Farkašovoj i nagradu za glumačko majstorstvo koju je dobio Pavle Ilić.

Takođe, nagrada za najbolju scenografiju pripala je ovoj predstavi i na XXV Internacionalnom festivalu pozorišta za djecu u Subotici. Specijalnu nagradu za savremeno dramaturško oblikovanje teksta „Prodavnica igračka“ osvojila je na XVII Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.