DPS: Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti po mjeri građanske i slobodarske Crne Gore
DPS

DPS: Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti po mjeri građanske i slobodarske Crne Gore

Usvajanje novog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica biće važan trenutak za slobodnu i građansku Crnu Goru, kazali su iz Demokratske partije socijalista.

"Sazrelo je vrijeme da današnja Crna Gora kroz moderan zakon, uslaglašen sa najvišim međunarodnim standardima slobode misli, savjesti i vjeroispovijesti, u potpunosti pravno utemelji svoj kulturni i građanski identitet", naveli su iz DPS-a.

Ističući da je riječ o veoma liberalnom zakonskom rješenju koje, u skladu sa slobodarskom tradicijom Crne Gore, uvažava svu vjersku i etničku raznolikost Crne Gore i štiti prava, kako pripadnika vjerskih zajednica, tako i onih građana Crne Gore koji nijesu vjernici.

Prema njihovim riječima, u savremenoj građanskoj Crnoj Gori, koja je nepovratno na putu evropskog demokratskog i ekonomskog razvoja, sve vjerske zajednice moraju uživati jednaka prava, i zakoni Crne Gore se moraju primjenjivati jednako na sve na čitavoj teritoriji naše države. Dodajući, da bilo koji drugi pristup uređivanju pitanja slobode vjerosipovijesti ne bi imao istorijskog, pravnog, niti moralnog utemeljenja u multietničkoj i građanskoj Crnoj Gori.

Kako se dalje navodi u saopštenju DPS-a, u skladu sa važećim međunarodnim standardima, garantuje se sloboda vjerskog djelovanja i neregistrovanim vjerskim zajednicama.

Naglašavajući da u skladu sa međunarodnim standardima, tek činom evidentiranja kod nadležnog državnog organa vjerska zajednica stiče pravo da uživa sve pogodnosti koje zakon predviđa za vjerske zajednice.

Ocjenjujući da predloženo zakonsko rješenje na jasan i transparentan način uređuje pitanje državne imovine.

"Kulturno blago koje je kroz vjekove stvarala i gradila država Crna Gora ne može pripadati nikom drugom do svim građanima Crne Gore. Sa druge strane, država nema apsolutno nikakvih pretenzija prema bilo kojoj imovini koju su vjerske zajednice zakonito stekle. Nakon što o ovom predlogu zakona ekspertsko mišljenje da Venecijanska komisija, kao najviši evropski pravni autoritet u ovoj oblasti, pred Skupštinom Crne Gore biće ustavna, međunarodno-pravna, a ništa manje i istorijska i moralna odgovornost, da pitanja slobode vjeroispovijesti u Crnoj Gori uredi po najvišim međunarodnim standardima, po mjeri slobodarske i građanske Crne Gore", zaključuju iz DPS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.