Prvi u svijetu: Električni kamion bez vozača dostavlja robu u Švedskoj
Foto: AA

Prvi u svijetu: Električni kamion bez vozača dostavlja robu u Švedskoj

Električni kamion bez vozača u švedskom gradu Jonkopingu proveo je prvu probnu vožnju.

Električni kamion bez vozača je transportovao robu koju je preuzeo iz industrijske zone Ljungarum, javlja Anadolija.

Robert Felk, direktor kompanije Einride koja je proizvela kamion, nakon testne vožnje je izjavio da je ovo prvi put u svijetu da električni kamion bez vozača dostavlja robu, što je nazvao revolucijom.

2019051623648606244528241Web

Foto: AA

Istakao je da je kamion kojeg su nazvali T-Pod testiran na otvorenom putu te dodao da električni kamion bez vozača kontroliše operater upotrebom tehnologije 5G.

Naglasio je da kompanija već vodi partnerske razgovore s velikim dobavljačima kako bi pomogla u proizvodnji i isporuci narudžbi, a kompanija nije isključila ni moguće povezivanje s velikim proizvođačima kamiona.

2019051623648606244528244WebFoto: AA

Kamion T-Pod je težak 26 tona kada je pun i nema kabinu za vozača. Procjenjuje se da smanjuje operativne troškove cestovnog prevoza za oko 60 posto u odnosu na dizelski kamion s vozačem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.