Opada vodostaj Une i Sane: Vodostaj Save u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton
Foto: Srna

Opada vodostaj Une i Sane: Vodostaj Save u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton

Trenutno se na većini hidroloških stanica na slivu Une i Sane bilježi blago opadanje vodostaja.

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) navode da je zabilježen pad vodostaja u prosjeku za više od 100 centimetara. 

Prema prognostičkim meteorološkim modelima nisu prognozirane značajnije nove padavine. Prema prognoznim hidrološkim modelima prognozira se i dalje trend opadanja vodostaja na slivovima rijeka Une i Sane, te postepena stabilizacija vodostaja. 

I na većini hidroloških stanica na slivu Bosne bilježi se blago opadanje vodostaja. Zabilježen je pad vodostaja na VS Maglaj u iznosu od 278 centimetara, na VS Kaloševići u iznosu od 283 i na VS Karanovac u iznosu od 110 centimetara. 

Prema prognostičkim meteorološkim modelima prognozirane su nove padavine manjeg intenziteta na gornjem dijelu sliva rijeke Bosne. Prema prognoznim hidrološkim modelima prognozira se i dalje blagi trend opadanja vodostaja na slivu rijeke Bosne, te postepena stabilizacija vodostaja. 

Glavni rukovodilac odbrane od poplava, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo, na prijedlog Područnog rukovodioca odbrane od poplava za poplavno područje Odžačka Posavina, proglasio je početak redovne odbrane od poplava sa početkom u 8 sati, jer je na vodomjernoj stanici Slavonski Brod dostignut vodostaj pri kojem počinje redovna odbrana od poplava prema FOP-u. 

Vodostaj na mjerodavnoj vodomjernoj stanici za ovo poplavno područje VS Slavonski Brod (rijeka Sava) iznosi 737 centimetara sa tendencijom blagog porasta od oko jedan centimetar na sat. Pravno lice koje je zaduženo za provođenje mjera aktivne odbrane od poplava na ovom području otpočelo je sa provođenjem mjera redovne odbrane od poplava koje su definisane FOP-om. 

Za poplavno područje na neposrednom slivu rijeke Save Srednja Posavina bilježi se blago opadanje vodostaja na vodomjernoj stanici VS Slavonski Šamac. Pravno lice koje je zaduženo za provođenje mjera aktivne odbrane od poplava na ovom području pojačano prati stanje objekata za zaštitu od poplava i isto je u pripravnosti za eventualno provođenje mjera redovne odbrane od poplava. 

Zbog porasta nivoa zaobalnih voda u kanalskoj mreži na području Odžačke i Srednje Posavine i nemogućnosti gravitacionog oticanja zbog visokog vodostaja rijeke Save, vrši se prepumpavanje vode putem postojećih pumpnih stanica. Zaposleni Agencije za vodno područje rijeke Save su na terenu i prate situaciju na zaštitnim vodnim objektima na području Odžačke i Srednje Posavine. 

Vodostaji rijeka i rječica na području Unsko-sanskog kantona su i dalje u opadanju, voda se postepeno povlači u svoja korita. 

Vodostaj rijeke Une u gradu Bihaću u 8 sati iznosio je 68 centimetara, dok je kritična tačka 100 centimetara. 

Vodostaj rijeke Sane Sanskom Mostu iznosio je 309 centimetara, kritična tačka je na 380. 

Služba civilne zaštite radi na saniranju posljedica poplava. Zaprimaju se prijave za objekte na kojima je nastala šteta i vrši se obilazak najugroženijih MZ i evidentiraju se oštećenja na objektima. Komisija za procjenu šteta je već otpočela sa radom. U toku dana će u saradnji sa JP "Vodovod" biti organizovana podjela pakovane vode najugroženijima naseljima. Nakon evidentiranja objekata u saradnji sa sa JU "Dom zdravlja" Bihać vrše se pripremne radnje za za dezinfekciju poplavljenih objekata. 

S prestankom padavina počela je normalizacija stanja na području Cazina, koja su bila zahvaćena poplavama. Ekipe za procjenu šteta su počele obilaziti teren i vrše procjene šteta. 

Vodostaji rijeke Sane i Sanice na području Ključa i dalje su u opadanju, još uvijek je poplavljeno priobalno poljoprivredno zemljište. 

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Na području opštine Doboj Istok, još uvijek je pod vodom pet hektara poljoprivrednog zemljišta. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.