Demokrate MK: Mišnić da povuče potpis na saglasnost za vojnu bazu na Sinjajevini
Demokrate

Demokrate MK: Mišnić da povuče potpis na saglasnost za vojnu bazu na Sinjajevini

Demokrate Mojkovca zatražile su od predsjednika Opštine Mojkovac Ranka Mišnića da povuče svoj potpis na saglasnost za izgradnju vojne baze na Sinjajevini.

"Svjedoci smo sve češćeg uništavanja prirodnog bogatstva naše zemlje, na kojem bi nam pozavidjela većina svjetskih zemalja. Poslije sječe čempresa u Baru i stabala na Durmitoru, devastacije suze Evrope, iskorišćavanja rijeka (Bukovica, Lještanica, Štitarička rijeka) u svrhu bogaćenja privilegovanih pojedinaca, na red je došla i Sinjajevina", navode Demokrate Mojkovca.

Podsjećaju da je Ministarstvo odbrane Crne Gore Sinjajevinu označilo kao teren za izgradnju vojne baze i streljačkih poligona.

"Dok su se predsjednici opština Šavnik, Žabljak i Danilovgrad, kojima ova planina gospodari, odupreli vrhu partije i odbili da budu dio ovakvog zločina nad prirodom, predsjednik Opštine Mojkovac, Ranko Mišnić, potpisao je saglasnost ne obraćajući pažnju na svoje sugrađane koji, da ga podsjetimo, izdižu na katune na Sinjajevini. Izgleda da Mišnića ne dotiče činjenica da njegovi sugrađani zavise od Sanjajevine.

Da ironija bude još veća, Opština Mojkovac je dobila novac od Evropske unije za projekat uz pomoć kojeg bi Sinjajevina postala regionalni park. Da li je Mišnić svjestan toga da njegov potpis šteti pomenutom projektu?! Ukoliko Mišniću nije jasno do kakvog scenarija bi moglo da dođe zbog potpisa koji je stavio, da mu pojasnimo – nakon izvođenja vježbi bojevom municijom doći će do zagađenja životne sredine, a samim tim svi proizvodi sa ovog područja, koji su do sada imali status organskih proizvoda, više ga neće imati", navode iz ove partije.

Demorkate ističu da će eksplozije koje će se dešavati za vrijeme vojnih vježbi uticati na mijenjanje vodotoka podzemnih voda, a postojeća vodoizvorišta će nestati. Sinjajevina će kako kažu, biti izbrisana sa turističkih mapa ljubitelja planina.

"Zašto se Mišnić ne zalaže da se podrška da poljoprivredi i stočarstvu, pa da Crna Gora postane vodeća država u regionu u proizvodnji organske hrane? Šta je sa valorizacijom Sinjajevine u turističke svrhe, prije svega, valorizacijom pravog bisera - Zabojskog jezera? Zašto uništavati prirodni biodiverzitet Sinjajevine, ako težimo da budemo primarna turistička destinacija u regionu? Da li u 21. vijeku treba da se čeka izgradnja vojnih baza da bi se izgradila putna infrastruktura, koja se jedino navodi kao benefit ovog projekta?

Dakle, očigledno nije dovoljno to što su u Mojkovcu poharani i opustošeni privredni resursi i industrija pomnožena sa nulom, a građani raseljeni, pa se nastavlja sa poharom preostalih prirodnih resursa. Demokrate Mojkovca zahtijevaju od Mišnića da, umjesto što se podvlači pod kožu vrhu partije, povuče svoj potpis na saglasnost za izgradnju vojne baze na Sinjajevini", zaključuje se u saopštenju.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.