Crnogorska Vojska imaće i rezervni sastav, kazne do 1.500 eura za lice koje se ne odazove na poziv
Sa sjednice Odbora, foto:Anadolija

Odbor za bezbjednost i odbranu podržao izmjene Zakona o vojsci

Crnogorska Vojska imaće i rezervni sastav, kazne do 1.500 eura za lice koje se ne odazove na poziv

Crnogorska vojska imaće u formaciji i rezervni sastav, koji će činiti rezervni oficiri, rezervni podoficiri kao i rezervni vojnici, predviđaju izmjene Zakona o Vojsci Crne Gore.

Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore danas je podržao navedene izmjene, a glasanje na plenumu zakazano je za četvrtak. 

Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci Crne Gore, koji je Vlada utvrdila u martu predviđeno je da se Vojska sastoji od stalnog i rezervnog sastava, pri čemu stalni sastav čine profesionalna vojna lica i civilna lica, a rezervni sastav čini ugovorna i strategijska rezerva. 

Članovima Odbora za bezbjednost i odbranu danas su obrazložene navedene izmjene, za šta su glasala pet poslanika vladajućeg DPS-a, kao i jedan poslanik takođe vladajućeg SD-a. 

Izmjene zakona o vojsci propisuju da su lica u rezervnom sastavu Vojske rezervni oficiri, rezervni podoficiri kao i rezervni vojnici. Takođe, vojnici na obuci su vojni obveznici koji se, na principu dobrovoljnosti, obučavaju radi sticanja neophodnih znanja za obavljanje dužnosti u uslovima ratnog ili vanrednog stanja. 

Precizirano je da su vojni obveznici i oni vojnici koji se nalaze na dobrovoljnom služenju vojnog roka. 

Izmjene predviđaju i da civilno lice može nositi i upotrebljavati oružje i nositi vojnu uniformu u uslovima ratnog ili vanrednog stanja, kao i za vrijeme obuke, vojne vježbe, pripravnosti ili kontrole borbene spremnosti, ako je obučeno za nošenje i upotrebu oružja. 

Sekretar Ministarstva odbrane Slobodan Filipović, koji je obrazložio navedene izmjene zakona, kazao je da se predviđa i nova zakletva vojnih lica.

Ona će glasiti: „Svečano se zaklinjem da ću čašću i životom braniti nezavisnost i teritorijalni integritet Crne Gore“. 

Izmjene zakona predviđaju i kaznene odredbe. Tako će se novčanom kaznom od 150 eura do 1.500 eura kazniti za prekršaj fizičko lice koje se ne odazove na poziv za službu u rezervnom sastavu. 

Prema istom zakonu, službenom licu u Vojsci prestaće služba ukoliko odbije učešće u misiji u inostranstvu. Takođe, prestanak službe slijedi i ako vojno lice vojnu knjižicu iznese iz Crne Gore. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.