Telekom ostvario najveći profit,  najveće plate u Jugopetrolu -  prosječna 1.305 eura

Prošlogodišnje poslovanje privatizovanih kompanija

Telekom ostvario najveći profit, najveće plate u Jugopetrolu - prosječna 1.305 eura

Analiza prošlogodišnjeg poslovanja osam privatizovanih kompanija pokazala je da je lani najveći profit ostvario Crnogorski Telekom od 7,2 miliona eura, dok je najgore poslovao Tosčelik koji gazduje nikšićkom željezarom, a koji je u 2018. bio 4,2 miliona eura u minusu.

Najviše radnika zapošljava Crnogorski Telekom 548, dok je Uniprom KAP, koji upravlja elektrolizom u Podgorici, prijavio jednog zaposlenog, piše Pobjeda.

Tosčelik zapošljava 311 ljudi, čije su zarade i ostali lični rashodi ukupno 3,5 miliona eura. Prosječna mjesečna neto zarada zaposlenih lani je bila 361 euro. Turska kompanija Tosjali je kupila imovinu željezare u stečaju za 15,1 milion eura.

Barska kompanija Port of Adria takođe je lani bila u minusu i to 662.000 eura. Ova firma ima 306 zaposlenih, a troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su četiri miliona eura. Prosječna mjesečna neto zarada zaposlenih bila je 608 eura.

Kompanijom većinski gazduje turski Global ports, koji je krajem 2013. godine kupio 62 odsto kapitala tadašnje firme Kontejnerski terminal i generalni tereti za oko osam miliona eura.

Crnogorski Telekom lani je imao 7,2 miliona eura profita. Ova firma imala je 548 zaposlenih, a troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su 11,9 miliona eura. Prosječna mjesečna neto zarada u prošloj godini bila je 1.083 eura.

Predstavnici Vlade, Zavoda za zapošljavanje i Mađar Telekoma potpisali su u martu 2005. godine ugovor o prodaji 51,12 odsto akcija Telekoma Crne Gore toj mađarskoj kompaniji, koja je dio Dojče telekoma grupe. Država je za svoj paket akcija dobila 114 miliona eura ili 4,7 eura po akciji.

Jugopetrol je prošlu godinu završio sa profitom od 6,7 miliona eura. U 2018. ova firma imala je 102 zaposlena, a troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su 3,6 miliona eura. Prosječna mjesečna neto zarada bila je 1.305 eura. Grčki Helenik petroleum je 2002. godine kupio 54 odsto državnih akcija u ovoj firmi za 65 miliona eura.

Hercegnovska kompanija Pomorski saobraćaj, koja obavlja trajektni prevoz preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj, lani je ostvarila profit od 1,9 miliona eura. Kompanija je imala 91 zaposlenog, a troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su 1,4 miliona eura. Prosječna mjesečna neto zarada lani je bila 730 eura.

Podgorička kompanija Pro haus postala je većinski vlasnik preduzeća Pomorski saobraćaj 2004. godine. Pro haus je tada za 1,2 miliona eura kupio na berzi 54 odsto akcija Pomorskog saobraćaja koje je prodao Fond penzijskog i invalidskog osiguranja.

Budvanska kompanija Bepler i Džejkobson Montenegro koja gazduje budvanskim hotelom Avala i kolašinskom Bjankom u 2018. je ostvarila neto dobit od 1,5 miliona eura. Kompanija je imala 93 zaposlena, a troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su 1,33 miliona eura.

Prosječna mjesečna neto zarada lani je bila 798 eura. Ugovor o prodaji hotela i vila Avala je zaključen 2004. godine sa britanskom kompanijom Bepler i Džejkobson na iznos od 3,2 miliona eura. Za taj iznos Bepler je dobio u vlasništvo stari i novi dio hotela Avala, vile, zatvoreni i otvoreni bazen, te nekoliko pripadajućih objekata. Kompanija Bepler je od 2003. godine vlasnik kolašinskog hotela Bjanka, koga je platila 1,56 miliona eura.

Podgoričko preduzeće Hotel Crna Gora, čiji je osnivač kompanija UTIP Crna Gora, lani je zabilježilo gubitak od 245.000 eura. Ovo preduzeće u prošloj godini imalo je 145 zaposlenih, a troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su 1,37 miliona eura. Prosječna mjesečna neto zarada lani je bila 529 eura.

Vlasnik ove kompanije je biznismen Žarko Burić, a njegova kompanija Normal turs je 2006. kupila 51 odsto akcija UTIP-a Crna Gora za 4,7 miliona eura, dok je hotel Podgorica ova kompanija kupila 2004. za 860.000 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.