Do 1.500 eura kazne za lica koja se ne odazovu na vojni poziv za rezervni sastav
ilustracija

Izmjena Zakona o Vojsci

Do 1.500 eura kazne za lica koja se ne odazovu na vojni poziv za rezervni sastav

Poslanici Skupštine Crne Gore raspravljaće 16. maja o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci Crne Gore.

Izmjenama zakona predviđeno je novčano kažnjavanje od 150 eura do 1.500 eura za fizičko lice koje se ne odazove na poziv za službu u rezervnom sastavu, ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu Ministarstva odbrane za vršenje vojne obaveze u miru i ako vojnu knjižicu iznese iz Crne Gore.

Zakon je definisao da su lica u rezervnom sastavu Vojske rezervni oficiri, rezervni podoficiri kao i rezervni vojnici. 

Takođe, vojnici na obuci su vojni obveznici koji se, na principu dobrovoljnosti, obučavaju radi sticanja neophodnih znanja za obavljanje dužnosti u uslovima ratnog ili vanrednog stanja.

 Precizirano je da su vojni obveznici i oni vojnici koji se nalaze na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Prema istom zakonu, službenom licu u Vojsci prestaće služba ukoliko odbije učešće u NATO misiji u inostranstvu. Profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mjesta na koje je postavljeno, ako odbije učešće u međunarodnim snagama u inostranstvu u koje je upućen u skladu sa zakonom kojim se uređuje upotreba jedinica Vojske u međunarodnim misijama i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mjesta, ističe se u zakonu. 

Utvrđenim izmjenama predviđeno je da se Vojska sastoji od stalnog i rezervnog sastava, pri čemu stalni sastav čine profesionalna vojna lica i civilna lica, a rezervni sastav čini ugovorna i strategijska rezerva.

Dodatim članom u zakonu predviđeno je i da civilno lice može nositi i upotrebljavati oružje i nositi vojnu uniformu u uslovima ratnog ili vanrednog stanja, kao i za vrijeme obuke, vojne vježbe, pripravnosti ili kontrole borbene spremnosti, ako je obučeno za nošenje i upotrebu oružja.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.