Đukanović primio akreditivna pisma ambasadora (VIDEO)
Đukanović i Hindam

Na Cetinju

Đukanović primio akreditivna pisma ambasadora (VIDEO)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Republike Egipta, Said Hindama, Gruzije, Zala Gogsadžea, Republike Indonezije, Mohamada Čandre Vidje Jude, Federativne Republike Brazila Eduarda Botelje Barbose i Socijalističke Republike Vijetnama Dang Tran Phong.

Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu.

"Đukanović je informisao nove ambasadore o stabilnom i dinamičnom putu Crne Gore ka ostvarivanju strateških ciljeva, ističući da želimo da budemo dio razvijene evropske zajednice i da savremeno crnogorsko društvo počiva na evropskom sistemu vrijednosti", saopšteno je iz predsjednikovog kabineta.

On je naglasio da Crna Gora posvećeno radi na reformama i demokratskom i ekonomskom razvoju, što je prepoznato u međunarodnoj zajednici prije svega prijemom Crne Gore u NATO i pozitivnim ocjenama za napredak u evropskim integracijama.

U razgovoru sa ambasadorom Republike Egipat, Đukanović je ukazao na tradicionalno dobre odnose dvije države na osnovama partnerstva iz vremena osnivanja pokreta nesvrstanih i vrijednostima i tradicijama koje baštinimo.

"U tom duhu, veoma smo otvoreni za unapređenje dobrih odnosa između dva naroda i država. Crna Gora sa pažnjom prati i visoko cijeni odgovoran odnos Egipta prema prilikama u regionu te zemlje i u odnosu na pitanja migrantske krize", kazaoje Đukanović.

Tokom razgovora je ocijenjeno da na bilateralnom nivou Crna Gora i Egipat imaju prilike za jačanje saradnje u oblasti ekonomije, poljoprivrede, turizma, pomorskog saobraćaja kroz povezivanje dvije luke i kulture.

U tom kontekstu podstaknuto je intenziviranje političkih kontakata na najvišem nivou, kao i uspostavljanje prakse redovnih spoljno-političkih konsultacija.

Slijedeći pozitivan primjer saradnje sa kompanijom Orascom, ohrabreno je snažnije prisustvo investitora iz te države u Crnoj Gori. Hindam je naglasio da mu obavljanje službe ambasadora u Crnoj Gori predstavlja čast, cijeneći uspjehe naše države i ulogu Đukanovića u tim procesima.

Kao doprinos stvaranju jačih odnosa između država apostrofirao je inicijativu za formiranje poslovnog savjeta i društva za parlamentarnu saradnju.

Predsjednik Crne Gore je u razgovoru sa ambasadorom Gogsadžeom iskazao zadovoljstvo odnosima Crne Gore i Gruzije, ističući da će iskustvo ambasadora u zemljama regiona biti pozitivan impuls daljem razvoju saradnje.

"Zajednički vanjskopolitički ciljevi približili su dvije zemlje u proteklom periodu", kazao je Đukanović.

Podsjećajući na podršku koju Crna Gora pruža Gruziji na putu dosljednog i suverenog ostvarivanja strateških ciljeva.

"Pored političke, Crna Gora želi da unaprijedi i ekonomsku saradnju između dvije države", rekao je Đukanović.

U tom smislu ocijenjeno je da treba jačati ugovornu bazu kako bi se stvorili uslovi za povezivanje biznis zajednica i privrednih komora.

Uz zadovoljstvo za rezultate saradnje u oblasti odbrane, iskazan je interes za bolje saobraćajno povezivanje i uzajamno predstavljanje kulturne baštine i stvaralaštva Crne Gore i Gruzije.

Ambasador Gruzije, je kazao da će sa ponosom obavljati funkciju ambasadora u Crnoj Gori i zahvalio za podršku naše zemlje u procesu evro-atlantskih integracija.

Dvije države povezuje i slična tradicija i istorija, pa uz otvaranje počasnog konzulata u Podgorici, postoje dobre osnove za zajedničke projekte u oblastima poljoprivrede i turizma, ocijenio je ambasador.

Đukanović je ocijenio da Crna Gora i Indonezija imaju veoma dobre odnose, a šanse za njihovo dalje unapređenje prepoznaju se u oblasti ekonomije i turizma.

"U duhu prijateljstva blisko pratimo događaje u Indoneziji, pozdravljajući visoki stepen razvoja te države na globalnoj mapi. Prvi korak u jačanju ekonomskih veza dvije države je priprema sporazuma iz oblasti ekonomije, kazao je Đukanović.

Ambasador Jude zahvalio je za toplu dobrodošlicu crnogorskog naroda i institucija, ističući spremnost da predano radi na valorizaciji značajnih potencijala za saradnju, prije svega u trgovini i turizmu.

Đukanović poželio je dobrodošlicu i novoimenovanom ambasadoru Brazila iskazujući zadovoljstvo dobrim odnosima bez otvorenih pitanja, kao i potencijalima za unapređenje saradnje, naročito kroz razmjenu iskustava u energetici i turizmu.

Predsjednik je ocijenio da uz već uspostavljenu kulturnu saradnju, u narednom periodu treba dinamizirati političke kontakte. Pozdravio je pozitivne procese u toj zemlji, posebno izlazak iz recesije i unapređenje odnosa Brazila sa najrazvijenijim državama svijeta i NATO Alijansom kojoj pripada i Crna Gora.

Barbose je iskazao zadovoljstvo zbog  posvećenog odnosa i poznavanju  aktuelnih prilika u njegovoj zemlji, ističući da je povratak snage brazilske ekonomije prilika za jačanje saradnje i sa Crnom Gorom, što za njega predstavlja lični izazov. Uz podsjećanje na prijateljstvo dvije zemlje ukazao je i na visoki kvalitet saradnje u multilateralnom okviru.

Đukanović razgovarao je i sa ambasadorom Socojalističke republike Vijetnam i ocijenio da se zajedničkim inicijativama dobri odnosi dvije države mogu dodatno unaprijediti.

Pozdravio je napore te zemlje na regionalnom i međunarodnom planu u unapređenju mira, stabilnosti i razvoja.

"Takav princip baštini i Crna Gora koju geografska veličina ne ograničava da snažno promoviše visoke standarde i multietničku demokratiju", kazao je Đukanović.

Zajednički je ocijenjeno da dvije države mogu sarađivati u ekonomiji i turizmu na principima zdrave životne sredine, proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i proizvodnji organske hrane.

"Iskustvo Crne Gore i njena prestižna pozicija na turističkoj mapi, mogu biti dragocjeni za Vijetnam , kazao je Phong.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.