Prijem Crne Gore u EU pitanje dobre namjere, 2025. godina suviše daleki rok
Foto:skupština.me

Brajović sa predsjednikom Narodne skupštine Mađarske

Prijem Crne Gore u EU pitanje dobre namjere, 2025. godina suviše daleki rok

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, na poziv predsjednika Narodne skupštine Mađarske Lasla Kovera, boravi u zvaničnoj posjeti Mađarskoj.Brajović i Kover potpisali su Okvirni sporazum o partnerstvu koji će omogućiti intenzivniju i djelotvorniju saradnju dva parlamenta.

Sporazum, između ostalog predviđa konkretniju podršku mađarskog parlamenta crnogorskom, sa ciljem jačanja administrativnih i drugih kapaciteta u evropskom integracionom procesu, saopšteno je iz Brajovićevog kabineta.

Na temelju Okvirnog sporazuma generalni sekretari dva parlamenta potpisali su Sporazum o saradnji stručnih službi koji podrazumijeva razmjenu iskustava sa ciljem dodatnog podizanja transparentnosti, jačanja parlamentrane kontrole, pripreme za uspostavljanje elektronskog parlamenta i podrške istraživačkoj djelatnosti.

"Ono što je za gospodina Kovera i mene veoma važno, jeste jačanje naše parlamentarne saradnje, a njenom nastavku smo potpisivanjem ova dva sporazuma danas dali najznačajniju osnovu. Zahvalan sam što Mađarska radi kao pravi prijatelj Crne Gore. Ja apsolutno vjerujem u sjajnu budućnost, evropsku budućnost, i Crne Gore i Mađarske", kazao je između ostalog predsjednik Brajović.

Predsjendik mađarske Skupštine je kazao da je Crna Gora istaknuti partner Mađarske u regiji Zapadnog Balkana i  istakao da su po ulaganjima u pogledu zemalja članica Evropske unije na drugom mjestu.

"Naši trgovinski odnosi se takođe razvijaju i mogu da kažem da su u usponu, a nadamo se da ćemo i u budućnosti biti u mogućnosti da doprinesemo ekonomskom razvoju Crne Gore, u prvom redu u pogledu razvoja infrastrukture. Odajemo priznanje Crnoj Gori na postignutim rezultatima u pogledu NATO članstva, odnosno na rezultatima koje je zemlja postigla u procesu evropske integracije. Na tom putu Mađarska se trudi da kako u političkom smislu, tako i u pogledu diplomatske saradnje, odnosno prenošenja iskustva pomogne Crnoj Gori na putu evropske integracije i smatramo da prijem Crne Gore u članstvo Evropske unije ostaje pitanje samo dobre namjere. Mi smatramo da je 2025. godina, kao godina određena za prijem Crne Gore suviše daleki rok", naveo je Kover.

Prema njegovim riječima, Mađarska sa velikim očekivanjima gleda na izbore za Evropski parlament, koji će se dogoditi za dvije sedmice i nada se da će u Evropskoj uniji doći do takvih promjena koje će ubrzati proces proširenja, odnosno ponovo oživjeti taj proces i dovesti do što skorijeg punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji.

"Ova dva sporazuma o saradnji koja smo prethodno potpisali, potpisana su u tom znaku i u tom smislu, i trudićemo se da saradnju ostvarimo ne samo na nivou predsjednika parlamenata nego i na nivou naših odbora, odnosno naših službi", izjavio je  Kover.

Tokom posjete, predsjednik Skupštine razgovarao je sa predsjednikom Mađarske Janošom Aderom kojeg je upoznao sa aktuelnim poltičkim dešavanjima u Crnoj Gori, kao i o napretku Crne Gore u procesu evropske integracije i našim očekivanjima.

"Uz zahvalnost na snažnoj podršci Mađarske članstvu Crne Gore u NATO i njenoj evropskoj budućnosti, predsjednik Brajović je ocijenio da su dvije prijateljske zemlje posvećene daljem razvoju partnerske saradnje posebno u oblasti ekonomije, gdje postoje značajni potencijali za dalje unaprjeđenje međudržavnih veza.Predsjednik Ader je, pohvalivši napredak koji Crna Gora ostvaruje na svim poljima, naglasio da se ne mijenja pozicija Mađarske kada je riječ o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Crna Gora može uvijek da računa na svu potrebnu pomoć i podršku. Za stabilnost Evropske unije potrebna je stabilnost Zapadnog Balkana, a za to je potrebna jasna strategija pridruživanja država Zapadnog Balkana.", navodi se u saopštenju Brajovićevog kabineta.

Brajović se sastao i sa potpredsjednikom Narodne skupštine Mađarske Ištvanom Jakabom i predsjedavajućim Grupe mađarsko – crnogorskog prijateljstva u Narodnoj skupštini Mađarske Adamom Štejnmecom. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.