200 kuća poplavljeno u Prijedoru, kritično u Krajini
Čelinac, foto:Srna

200 kuća poplavljeno u Prijedoru, kritično u Krajini

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da su bujične rijeke sa Kozare na više pravaca prelile obale, da je zaplavljeno dvije stotine kuća, kao i da je voda ušla u neke stambene objekate na području grada.

"U toku noći padavine su oslabile, a voda se djelimično povukla sa ugroženih područja", rekao je Djaković novinarima.

On je naveo da je istovremeno u porastu vodostaj Sane i iznosi 247 centimetara, što je daleko od kritičnog, ali da je, zbog izlivanja manjih vodotokova i najavljenih padavina, Štab u stalnom zasijedanju, a svim subjektima zaštite i spasavanja od poplava naložene su mjere.

Šef Odseka za civilnu zaštitu grada Prijedora Dušan Vranješ rekao je da je opao vodostaj bujičnih rijeka, zbog smanjenja padavina na području Kozare, ali da se, prema vremenskoj prognozi, očekuje još kiše.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da su vatrogasci na terenu i da ispumpavaju vodu, mahom iz podrumskih prostorija.

Na putu Banjaluka-Čelinac u mjestu Zeleni vir voda je iz vještačog jezera izbila preko pruge i mogla bi da prouzrokuje prekid železničkog saobraćaja, objavili su banjalučki mediji.

Na nekoliko kilometara prije Čelinca, Vrbanja nosi sve pred sobom, mjesto nije naseljeno ali je prizor zastrašujućie, objavila je Srpskainfo.

Banjaluka: Nema poplavljenih domačinstava

Svi veći vodotoci na području Banjaluke su pod kontrolom, uključujući i Vrbas, a iz akumulacije hidroelektrane "Bočac" planski se ispušta voda kako bi jezero moglo da primi povećani priliv vode, usljed obilnih padavina, potvrđeno je u banjalučkom Gradskom štabu za vanredne situacije, javlja Anadolija.

Kako je saopšteno, gradske službe su u stalnoj koordinaciji sa HE "Bočac" kako ne bi došlo do značajnijih problema na području Banjaluke, a zahvaljujući preventivnom ispuštanju vode iz akumulacije rijeka Vrbas apsorbovala je veliki priliv nabujale Vrbanje, bez izlaska iz korita.

Za sada, najveći problemi zabilježeni su na manjim, bujičnim potocima i podzemnim vodama, ali, trenutno, nema izvještaja o nijednom poplavljenom domaćinstvu, osim sporadičnog izlijevanja manjih vodotoka i nekoliko evidentiranih klizišta.

Kritično u Krajini

Zbog izlijevanja vode na kolovoz, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-403a Cazin-Gata, u mjestu Tržačka Raštela, javlja AA.

Istovremeno, otežano je saobraćanje na magistralnim putevima M-4.2 Cazin-Velika Kladuša, u mjestu Ćoralići i M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, kao i na regionalnom putu R-476 Čelinac-Dubrava Stara, u mjestu Grabovac.

Kako navode iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) usporeno je saobraćanje u cijeloj BiH, posebno u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima. Skreće se pažnju i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.