Diskriminacija: Crnogorke sa poslodavcem imaju problem zbog trudnoće, izgleda, broja godina ili invaliditeta
Predstavljeno istraživanje, foto:AA

Nerijetko ostaju i bez posla

Diskriminacija: Crnogorke sa poslodavcem imaju problem zbog trudnoće, izgleda, broja godina ili invaliditeta

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore predstavio je danas rezultate istraživanja o rodnoj diskriminaciji na tržištu rada u Crnoj Gori, čiji rezultati pokazuju da većina žena, dominantno u privatnom sektoru, ima problem sa poslodavcem zbog trudnoće, izgleda, broja godina ili invaliditeta.

Istraživanje, koje je sproveo Centar za monitoring i istraživanja (CEMI), pokazuje da žene koje su najviše diskriminisane i koje najteže dolaze do zaposlenja su starije žene, zatim Romkinje, žene koj imaju malu djecu i porodične obaveze, kao i žene koje planiraju zasnivanje porodice. 

Nikoleta Đukanović, izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanja (CEMI), kazala je da je diskriminacija motivisana iz više razloga. 

„Uradili smo 22 intervjua sa donosiocima odluka u Crnoj Gori i 23 intervjua sa zaposlenim i nezaposlenim ženama. Radni odnos žena zaposlenih u javnoj upravi na neki način je uređeniji od onih koje rade u privatnom sektoru, kao i da su prilikom zapošljavanja i trajanja njihovog angažmana manje podložne oblicima diskriminacije. Kada je u pitanju diskriminacija, ona je motivisana starosnom dobi, fizičkim izgledom, bračnim statusom, ličnim intencijama kada je u pitanju zasnivanje porodice, ali i etničkom i seksualnom opredjeljenošću. Jedna od najrizičnijih grupa je kategorija majki, čiji je položaj na tržištu rada uslovljen nedostatkom podrše društva u cjelini“, kazala je Đukanović, javlja agencija Anadolija.

Ona je napomenula da su donosioci odluka u brojnim institucijama i velikim privatnim kompanijama, koje zapošljavaju na desetine i stotine radnika, posebno žena, odbili da bude dio intervjua istraživanja. 

„Ovo je indikativan uzorak, slučajnog karaktera, nije reprezentativan, ali govori manje više o kompletnom stanju u državi“, rekla je Đukanović. 

2019051323642762644422781WebĐukanović, foto:AA

Na pitanje da li su žene u Crnoj Gori diskriminisane, velika većina ispitanica smatra da su žene na tržištu rada diskriminisane. 

„Većina zaposlenih žena sa kojima smo razgovarali je imala problem sa poslodavcem zbog trudnoće, izgleda, broja godina ili invaliditeta. Nerijetko su ovi problemi rezultirali prekidom radnog angažmana“, istakla je Đukanović. 

Milka Tadić-Mijović, predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore, istakla je da istraživanje potvrđuje ono što se već znalo, da su žene i na tržištu rada u Crnoj Gori, kao i na mnogim drugim poljima diskriminisane. 

„Crna Gora je konzervativno društvo, gdje je jedan od primarnih strahova, strah od promjene, gdje vladaju monopoli i u kome se do posla dolazi najčešće zbog pripadanja određenoj društvenoj grupi, a ne zbog znanja i sposobnosti. Rodna pripadnost često može biti prepreka i za zapošljavanje i za napredovanje. Iako građani i građanke vjeruju da bi žene doprinijele promjenama u društvu, one su u sjenci“, smatra Tadić-Mijović, piše AA. 

Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković je istakao da su se rezultati istraživanja poklopili i sa njihovim podacima. Pojasnio je da se žene na tržištu rada u Crnoj Gori diskriminišu tako što im se daju ugovori na određeno vrijeme, uskraćuju im se beneficije, najčešće po osnovu porodiljskog odsustva. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.