Optužbe za silovanje: Švedska ponovo otvara slučaj Asanž
Džulijan Asanž

Optužbe za silovanje: Švedska ponovo otvara slučaj Asanž

Švedsko tužilaštvo objavilo da je donesena odluka da se ponovo otvori istraga o optužbama za silovanje protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Glavni švedski tužilac je izjavio da će ta zemlja tražiti da im se Asanž izruči.

Asanž je negirao optužbe 2012. kada su one i podignute, jer smatra da su one lažne i da služe kao paravan kako bi ga Švedska izručila u SAD, gdje se nalazi među najtraženijim osobama, budući da je njegov Vikiliks objavio na hiljade tajnih stranica američke diplomatije.

Asanž je 2012. uspio da se domogne ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je i bio donedavno, kada mu je ta zemlja uskratila azil. Odmah je uhapšen i prebačen u zatvor, gdje bi trebalo da odsluži kaznu od 50 nedjelja zatvora zbog kršenja propisa uslovne slobode.

U međuvremenu, optužbe za seksualno uznemiravanje su zastarjele, osim jedne koja zastarijeva 2020. i upravo na osnovu te tužbe cio slučaj u Švedskoj ponovo je otvoren.

Glavno pitanje je šta će dalje biti sa osnivačem Vikiliksa jer ga traže i pravosudni organi u SAD, a ako zaista i bude osuđen za sve ono što mu u Vašingtonu stavljaju na teret, čega ga smrtna kazna.

Per E. Samuelsen, švedski advokat osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža izjavio je da je "veoma iznenađen" odlukom švedskog tužioca da ponovo otvori preliminarnu istragu po optužbama za silovanje protiv Asanža.

On je rekao da je njegov klijent nevin, prenio je AP.

Samuelsen je, takođe, rekao da je to "sramota" za Švedsku i da Asanž želi da pomogne u istrazi, ali da se samo boji ekstradicije u SAD, prenio je Rojters.

Samuelsen je izjavio za švedsku televiziju SVT da ne razumije razlog švedskog tužioca za ponovno otvaranje slučaja koji je star 10 godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.