Olujno nevrijeme u regionu: Istrgnuti semafori i stabla u Zagrebu, u Prijedoru poplavljeno 200 kuća(VIDEO)
Foto: Nino Đula, HRT Radio Sljeme / Facebook

Olujno nevrijeme u regionu: Istrgnuti semafori i stabla u Zagrebu, u Prijedoru poplavljeno 200 kuća(VIDEO)

Jaki na mahove i olujni vjetar duva u Zagrebu od nedjelje uveče, a olujno nevrijeme zahvatilo je i druge dijelove Hrvatske.

Na ulicama Zagreba u svim dijelovima grada jutros je mnogo polomljenih grana, stabala, razbacanih kanti za smeće ili drvenih štandova, ponegdje su istrgnuti semafori. Interventne službe i vatrogasci su na terenu, a policija upozorava građane da ne izlaze van ako ne moraju, javlja Hina.

Do jutros u 7 sati bilo je 140 intervencija širom Zagreba, kažu vatrogasci, a pozivi su sa još 50-tak adresa.

"Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tokom današnjeg dana duvati na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučujemo građanima da koriste javni prevoz. Takođe pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje", navodi se u upozorenju.

Cijele noći udari vetra u Zagrebu bili su oko 70 km na sat. Vatrogasci od juče imaju intervencija po cijelom gradu i na Sljemenu zbog srušenih stabala ili grana na saobnraćajnicama.

Zbog srušenog drveća u prekidu je saobraćaj na Sljemenskoj cesti.

Olujno nevrijeme zahvatilo je i druge dijelove Hrvatske, u Karlovcu je snažan vjetar tokom dana čupao stabla, a Istramet javlja o bujicama u Istri nakon obilne kiše koja je tokom dana padala i u središnjem dijelu poluostrva.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za gotovo cijelu zemlju zbog mogućnosti jakog vjetra i ekstremnih količina padavina, prenosi Hina.

Usljed intenzivnih padavina u Prijedoru došlo je do povećanog vodostaja reka Miloševica i Puharska, zbog čega je oko 200 stambenih objekata poplavljeno i presječena je putna komunikacije u zoni ovih vodotoka.

Naglo povećanje vodostaja reka Miloševica i Puharska u Prijedoru je izazvalo veliku štetu na domaćinstvima, a Gradski štab civilne zaštite sinoć je proglasio prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada, prenosi Klidž.ba.

Kako Avaz.ba prenosi, očekivana količina padavina u većem dijelu BiH biće između 20 i 60 litara po metru kvadratnom.

U centralnim, sjevernim područjima BiH i u Krajini očekuje se između 60 i 100 litara po metru kvadratnom.

Auto-moto savez BiH upozorio je da su na dionicima kroz usjeke mogući odroni i savjetuje se oprez.

Na R-476 Čelinac - Dubrava Stara, u mjestima Grabovac i Bojići, zbog izlivanja vode saobrćaj se odvija usporeno jednom trakom, prenijela je Fena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.