Integracija Zapadnog Balkana u EU nužna
Ilustracija

CG da završi reforme do kraja

Integracija Zapadnog Balkana u EU nužna

Stabilnost Balkana značajna je za stabilnost same Evropske unije, pa se na dalje proširenje Unije ne bi trebalo predugo čekati, poručila je predsjednika Crnogorske Panevropske Unije Gordana Đurović za Novu M.

„Iako je evropska agenda tako zgusnuta, za Zapadni Balkan se mora napraviti prostor“ – istakla je Đurović.

A Crnu Goru, kao lidera u regionu u pogledu evropskih integracija, trebalo bi s pažnjom tretirati, kazao je Adrijan Vuksanović iz skupštinskog Odbora za evropske integracije.

„Mora se cijeniti sve ono što je Crna Gora uradila na njenom evropskom putu i to nije samo jedna tehnička informacija. Kad kažem da se mora cijeniti, mislim da se mora cijeniti njena opredijeljenost ka evropskom, prozapadnom civilizacijskom krugu“ – poručio je Vuksanović.

Sagovornici Nove M podsjećaju na nedavne izjave predsjednika Mila Đukanovića da Evropska unija mora povući Zapadni Balkan naprijed, kako bi sačuvala svoju budućnost, kao i zaštitila region od ruskog i kineskog uticaja, te da evropski put zemalja Zapadnog Balkana nema alternativu i da je najvažnije učvrstiti viziju integracije tog regiona u EU.

„Izjava gospodina Đukanovića je sasvim realna, jer za ovaj prostor nije zainteresovana samo EU, već su zainteresovani i oni subjekti koji, nažalost, ne njeguju prozapadne, evropske ideje“ – navodi Vuksanović.

Đurović je podsjetila i na nedavni sastanak o Zapadnom Balkanu, održanom u Berlinu, a koji su inicirali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron, a na koji je bio pozvan i lično predsjednik Đukanović. Poručuje da je Sastanak bio dobar signal za politiku proširenja.

„Mislim da EU ima mnogo svojih prioriteta, ali ipak je sa tih nekoliko događaja koji su bili u posljednje vrijeme, pokazala da je Zapadni Balkan za nju jako važan. Ako Brisel ima trenutno problema s administracijom, dinamikom pregovora, posebno Beograd-Priština, dobro je da su se pojavile stare, najjače države članice, osnivači EU, koje su kreatori budućih politika i koje su se postavile kao pružaoci dobrih usluga u razgovoru između država našeg regiona“ – kaže Đurović.

Đurović dodaje  i da su poruke jasne-potrebno je sačuvati stabilnost Balkana i raditi više na unaprjeđenju bilateralnih odnosa. A Crnoj Gori, zaključuje, potrebno je da završi reforme do kraja i postane dio evropske porodice.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.