Hong Kong: Poslanici se potukli zbog zakona, više hospitalizovanih (FOTO/VIDEO)
Foto:EPA

Hong Kong: Poslanici se potukli zbog zakona, više hospitalizovanih (FOTO/VIDEO)

Više osoba je povrijeđeno nakon tuče koja je izbila u parlamentu Hong Konga, tokom rasprave o izmjeni zakona oko izručenja osumnjičenih i njihovog procesuiranja u Kini.

Britanski BBC javio je kako su se u parlamentu Hong Konga sukobili zastupnici koji su bili za pomenutu izmjenu zakona i oni koji su joj se protivili.

U tuči je povrijeđeno više zastupnika, neki od njih su prebačeni u bolnicu, prenosi Anadolija. 

Masovna tuča nastala je nakon što su se zastupnici počeli s prepirkom oko preuzimanja mikrofona za govornicom. 

tuca8830x0

Foto:Tanjug/AP

Opozicija u parlamentu Hong Konga smatra kako će izmjena u zakonu o izručenju narušiti slobode u Hong Kongu, dok vlasti tvrde da su izmjene neophodne. 

Hong Kong je autonomna pokrajina koja je, nakon perioda britanske vlasti, 1997. godine pripojena Kini. Shodno zajedničkoj deklaraciji, Hong Kong će do 2047. godine biti pod vlašću Kine samo u oblasti vanjske politike i pitanja odbrane. 

tuca7830x0

Foto:Tanjug/AP

Zagovornici jačanja nezavisnosti te regije optužuju Kinu za jačanje političke dominacije, dok suprotstavljeni tabor smatra da je politička veza sa Pekingom garant mira i stabilnosti te regije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.