Evidentan napredak Crne Gore kao punopravne NATO članice
Foto:MOD

Ivanović-Kuper

Evidentan napredak Crne Gore kao punopravne NATO članice

U sklopu osmih bilateralnih odbrambenih konsultacija Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država u Vašingtonu juče se generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane mr Ivica Ivanović sastao sa zamjenicom pomoćnika sekretara za odbranu, Lorom Kuper.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva odbrane, Ivanović se zahvalio na sveobuhvatnoj podršci SAD-a Crnoj Gori, posebno u unapređenju kapaciteta odbrambenog sistema.

On je upoznao sagovornicu sa prioritetima naše zemlje kao punopravne članice NATO, kao i budućim planovima modernizacije Vojske Crne Gore. 

"U razgovoru su apostrofirani kvalitetna i sadržajna saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane, uloga Crne Gore kao kredibilnog i pouzdanog saveznika u okviru Alijanse, aktivan doprinos Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, te posvećenost naše zemlje aktivnoj promociji NATO politike otvorenih vrata i jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana. Ivanović je naglasio značaj programa edukacije i kvalitetne podrške SAD-a u toj oblasti, kao i saradnje dvije zemlje u oblastima zajedničkih obuka, jačanja politike upravljanja ljudskim resursima, kao i kapaciteta za sajber odbranu.", kaže se u saopštenju.

Kuper je izrazila zadovoljstvo evidentnim napretkom Crne Gore kao punopravne NATO članice.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, kazala da uspjesi našu zemlju preporučuju kao kredibilnog saveznika i lidera u integracionim procesima regiona.

"Kuper je naglasila da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru u predstojećim etapama vojne integracije u NATO, kao i njene napore u modernizaciji Vojske Crne Gore i jačanju interoperabilnosti.".

Tokom konsultacija prepoznati su modaliteti unapređenja bilateralne i multilateralne odbrambene saradnje Crne Gore i SAD-a, a razgovarano je i o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi.

Ocijenjeno je da je saradnja Vojske Crne Gore i Nacionalne garde savezne države Mejn u okviru Programa državnog partnerstva umnogome doprinijela razvoju kapaciteta od zajedničkog interesa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.