Boemska noć u Šipčaniku: Uz vino i muziku o vinu
Foto:Prisma

Boemska noć u Šipčaniku: Uz vino i muziku o vinu

U vinskom podrumu Šipčanik, impresivnom višenamjenskom prostoru vinarije Plantaže, sinoć je održana promocija knjige “Duša vina”, u kojoj dvadesetak eminentnih javnih intelektualaca piše o vinu, grožđu, vinogradu i vinskim bogovima.

 Šipčanik je sinoć na trenutke podsjetio na nekadašnja kultna mjesta boemskih okupljanja, na mjesto susreta boemski nadahnutih poklonika i boemski srodnih duša koje o vinu imaju šta da kažu, koje umiju da slušaju i koje prije svega vole dobro vino, u njegovom osnovnom značenju, piše je agencija Prisma ovlaštena agencija za odnose sa javnošću kompanije "Plantaže 13. Jul".

Autori knjige su profesori univerziteta, pisci, umjetnici i ljubitelji vina raznih profila koji, na preko 250 stranica, razgovaraju o vinu, pričaju razne priče, razmjenjuju svoja iskustva, o vinu pišu i uz vino uživaju.

U knjizi koju je izdao beogradski Službeni glasnik, a koju je priredio Slaviša Orlović, predstavljeno je dvadesetak vinarija, među kojima je i lider regiona u svojoj branši - kompanija Plantaže sa preko 800 osvojenih nagrada za kvalitet svojih vina, na najprestižnijim svjetskim vinskim takmičenjima širom svijeta.

Preko 400 zvanica, među kojima su bili predstavnici javnog, političkog i društvenog života Crne Gore ali i gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, pozdravio je predsjednik Odbora direktora i jedan od autora knjige, pof dr Veselin Vukotić.

veselinvukotic

Vukotić

U ime autora, zvanicama se obratila i istaknuta profesorka beogradskog univerziteta, rediteljka i književnica, Vida Ognjenović i kao i profesor dr Slaviša Orlović, urednik ovog voema posebnog izdanja.

«Duša vina» je knjiga u slavu vina, o dugu vina, o filozofiji vina, o kulturi vina, o duši vina jer „vino je duša“, njenn pojavni oblik. Nakon nekoliko godina druženja uz vino i obilazaka vinarija u Crnoj Gori i Srbiji, grupa profesora univerziteta, javnih intelektualaca, pisaca, umjetnika i ljubitelja vina raznih profila, razgovarala je o vinu, pričala razne priče, razmjenjivala iskustva, i na kraju svoje utiske, saznanja, ideje i inspiraciju pretočila u tekstove od kojih je sazdano ovo zaista posebno izdanje.

SipcanikBoemskanoc

Među autorima knjige su dva dobitnika Ninove nagrade (Aleksandar Gtalica i Vladimir Pištalo), 13 profesora univerziteta: Žarko Trebješanin, Branko Vasiljević, Veselin Vukotić, Slaviša Orlović, Milan Jovanović, Vukašin Pavlović, Andrija Dimitrijević, Branko Đurović i Damir Grubiša. Neki do njih su i profesori univerziteta  i književnici poput: Vide Ognjenović, Ratka Božovića, Sanje Domazet i Mahajla Pantića. Tu je i jedan veliki književnik i urednik Jovica Aćin, jedan vrhunski pjesnik Dragan Jovanović Danilov, jedan vrhunski slikar Milan Tucović i jedan vrhunski novinar Petar Peca Popović kao i diplomirani enolog i somelijer, Andrija Jakšić.

Izbor vinarija učinili su autori tekstrova na osnovu gostoprimstva vinarija, te specifičnosti vina ili regije. Za jedne je u vinu istina, za druge je u vinu tajna, ali svi su saglasni u činjenici da je vino dio naše kulture i jedan od najkompleksnijih prirodnih proizvoda na svijetu. Ono je zahvat prirode pretočen u bocu i začinjen ljubavlju.

Tokom večeri, koja će sasvim sigurno, dugo ostati u pamćenju, osim sa poezijom, dobrim i dragim ljudima, vrhunska vina Plantaža, među kojima su se noćas izdvojila rose Regina Jelena Savojska, bijelo Malvazija i crveno vino Epoha, idealno su se uparivala i sa specijalitetima, koje su za ovu priliku pripremili kuvari restorana 13. jul i Jezero, u saradnji sa čuvenim kulinarskim ekspertom Vladom Simićem.

Da dobrog razgovora i druženja, nema bez vina i muzike, i da  su beomija i sevdah dvije strane jedne medalje, dokazali su u vinskom hramu Plantaža, i proslavljeni kantautori i pjevači Slobodan Kovačević i Hari Varešanović (Hari Mata Hari), u čijim pjesmama su mnogobrojne zvanice uživale. Gosti su uživali i uz scenski igrokaz glumca Nebojše Milovanovića i pijaniste Aleksandra Miletića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.