Prokleti pušači sjutra u Zetskom domu: Od Kolumba koji je prokletstvo duvana donio u Evropu do staklenih soba za pušače našeg doba
Scena iz predstave

Prokleti pušači sjutra u Zetskom domu: Od Kolumba koji je prokletstvo duvana donio u Evropu do staklenih soba za pušače našeg doba

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u nedjelju, 12. maja sa početkom u 19:30h u okviru MIT festival 2019. biće izvedena predstava Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane "Prokleti pušači".

Trajanje predstave po tekstu Svetlane Makarovič u režiji Tina Grabnara je 120 min.

Uloge igraju : Nina Valič, pušač, nepušač, vokal, flauta; Pia Zemljič, pušač, nepušač, vokal, klavir; Janez Škof, pušač, nepušač, vokal, harmonika; Aljaž Jovanović, pušač, nepušač, vokal, gitara, klavir

U satiričnom pamfletu koji je reditelj Tin Grabnar postavio kao pozorišni koncert, spisateljica Svetlana Makarovič, suočava zagovornike i protivnike pušenja. Koristeći direktan i pomalo surov smisao za humor, ona predstavlja svjetsku istoriju duvana od stvaranja svijeta, preko osvajačkih pohoda Kristofera Kolumba koji je prokletstvo duvana donio u Evropu, do antinikotinske euforije u 20. vijeku i staklenih soba za pušače našeg doba. Netolerancija prema pušačima, u nekom trenutku može da se doživi i kao metafora generalnog osjećanja netolerancije koja je sastavni dio savremenog društva, stoji u najavi predstave.

Poslije predstave biće okrugli stolovi MIT razgovori na kojima razgovaraju umjetnici, publika i studenti, moderator je Janko Ljumović.

U bifeu Zetskog doma poslije razgovora biće MIT žurke nastupaju: Sanja i Šule, Duo jovana Ćupić i Luka Vojvodić i DJ Fikun.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.