Vučić po Mandića poslao avion,
Foto: Nsd

Vučić po Mandića poslao avion, "DFu bi odgovaralo pogoršanje odnosa sa Beogradom"

Aleksandar Vučić pozvao je Andriju Mandića na razgovore nakon presude u slučaju pokušaja terorizma i po njega poslao avion Vlade Srbije, pišu Vijesti

Mandić je juče u Nišu razgovarao sa Vučićem i Dodikom o aktuelnoj situaciji u regionu. Prema informacijama Vijesti Vučić je, nakon presude, pozvao Mandića na razgovore i za njega poslao avion Vlade Srbije. Vučić je juče boravio u Nišu povodom održavanja parade “Odbrana slobode”.

Iz Nove srpske demokratije navode da je Mandić ponovio da su “glavna meta montiranog političkog procesa-DF i srpski narod u Crnoj Gori.

“Mi smatramo da neprijatelj srpskog naroda u Crnoj Gori ne može biti prijatelj nijednom srpskom političaru, pa u tom kontekstu želimo da vas pozovemo da sa Đukanovićem i njegovom klikom prekinete svaku vrstu političke komunikacije”, rekao je Mandić.

Član Predsjedništva DF-a Nebojša Medojević napisao je na svom tviter profilu da je Vučić “namjestio lažni državni udar u Crnoj Gori”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće zaoštravati odnose sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem zbog presude liderima Demokratskog fronta (DF).Vučić će i nakon presude za pokušaj terorizma nastaviti komunikaciju sa čelnicima DF-a Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, ali je teško očekivati da zbog njih radikalizuje odnose sa Podgoricom, navode Vijesti.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Bojan Klačar smatra da presuda liderima Fronta neće pojačati tenzije između dvije države.

“Zvanični Beograd, prije svega sam Vučić, je prema slučaju “državnog udara” bio vrlo suzdržan i oprezan i očekivanja su da će to biti i u budućnosti. Neće biti zapaljivih izjava ni radikalnih poteza, tim prije što se radi o presudi prvog stepena. Neke zapaljive izjave će prepustiti manje bitnim stranačkim funkcionerima kako bi zadovoljio “jastrebove” u svojoj stranci i nacionalno orijentisano biračko tijelo u Srbiji, ali i dijelu opozicije u Srbiji koja pokušava da politički profitira podgrijavajući nacionalne teme u odnosima Srbije i Crne Gore”, tvrdi Klačar za Vijesti

Podgorički Viši sud je u slučaju poznatom kao “državni udar” osudio Mandića i Kneževića na po pet godina zatvora, a zbog terorizma u pokušaju i stvaranja kriminalne organizacije zatvorske kazne dobilo je još osam državljana Srbije i dva pripadnika ruske obavještajne službe.

Nakon presude čelnici Demokratskog fronta pozvali su Vučića i Vladu Srbije da prekinu komunikaciju sa Đukanovićem i “antisrpskim vlastima”.

Mandić je pozvao i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ih podrži i da, kako je rekao, odustane od zajedničkih fotografisanja i da se distancira od Đukanovića “jer je on neprijatelj srpskog naroda”.

Knežević je pozvao srpskog šefa diplomatije Ivicu Dačića da se izjasni o presudi. Dačić je juče najavio da će nadležni organi u Srbiji pažljivo proučiti presudu, ističući da u njoj “ima dosta čudnih stvari.

Klačar smatra da čelnici Fronta pokušavaju da u čitav slučaj uvuku Beograd “da bi se prikazali kao žrtve”.

“Čini se da postoji blago zahlađenje u odnosima Đukanovića i Vučića i to ostavlja prostor da različiti akteri u Srbiji i Crnoj Gori pokušaju da izazovu neku vrstu pogoršanja bilateralnih odnosa. DF-u bi to najviše odgovaralo a to priželjkuje i nemali dio srpske opozicije. Ako gledamo širu sliku, sada bi bilo dobro kada bi Vučić ili Đukanović politički spustili loptu na zemlju i poslali neku racionalnu poruku, bez zapaljive retorike i teških riječi”, tvrdi Klačar.

Vučić je nakon hapšenja srpskih džavljana zbog pokušaja državnog udara 2016. godine kazao da je BIA došla do nepobitnih dokaza da je postojala kriminalna grupa “sa elementima inostrantosti” koja je pripremala likvidaciju Đukanovića, ali da to nema veze sa “onim bašibozukom koji je uhapšen u Crnoj Gori”.

On je tada rekao i da postoje nepobitni dokazi da su određena lica pratila put kretanja Đukanovića na dnevnom nivou i obavještavali druge, kao i da je “pronađeno oko 125.000 eura, uniforme i druge stvari“. Tokom sudskog procesa za pokušaj državnog udara Vučić je imao redovnu komunikaciju sa liderima DF-a.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.