Crna Gora suočena s izazovima u oblasti siromaštva, socijalne zaštite i zapošljavanja
Sa konferencije, foto:AA

Konferencija u Podgorici

Crna Gora suočena s izazovima u oblasti siromaštva, socijalne zaštite i zapošljavanja

Crna Gora radi na poslovima reformskih zadataka koji treba da omoguće povećanje kvaliteta života njenih građana, ali se i dalje suočava sa izazovima koji proizlaze iz socijalne inkluzije, siromaštva, nejednakog tretmana i mogućnosti pristupa svih kada je u pitanju zapošljavanje i socijalna zaštita.

To je poručeno danas u Podgorici, na nacionalnoj konferenciji u okviru Inicijative za socijalnu dimenziju (ISD) evropskih integracija, javlja Anadolija. 

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić istakao je da resor na čijem je čelu u punom kapacitetu doprinosi procesu evropskih integracija, kroz otvaranje poglavlja 2 i 19. 

“Kontinuirano radimo na poslovima reformskih zadataka koji treba da omoguće povećanje kvaliteta života naših građana. U prethodnoj godini smo podržali usvajanje Deklaracije o unapređenju socijalne politike na Zapadnom Balkanu. Naš zajednički cilj je jačanje procesa evropskih integracija i osmišljavanje politika socijalnog zapošljavanja, kao i promocija inkluzivnog rasta na Zapadnom Balkanu”, kazao je Purišić. 

2019051023639298444353994Web

Purišić, foto:AA

Da je Crna Gora ostvarila dosta napretka u ovim oblastima saglasna je i Fiona Mekluni, stalna koordinatorka sistema Ujedinjenih Nacija u Crnoj Gori. Ipak, poručuje da izazova ima još. 

“Fokus na socijalne politike je veoma važan za sve zemlje u regionu. U Crnoj Gori socijalna inkluzija je jedna od četiri strateške oblasti gdje UN pomaže. Crna Gora je dosta napredovala u dosta oblasti, ali zemlja i dalje nastavlja da se suočava sa veoma složenim izazovima koji proizlaze iz socijalne inkluzije, siromaštva, nejednakog tretmana i mogućnosti pristupa svih kada je u pitanju zapošljavanje i socijalna zaštita”, tvrdi Mekluni.

Konkretnu pomoć i podršku u ovoj oblasti obećao je Knut Fleknajšten, član Evropskog parlamenta i predsjednik Upravnog odbora ASB Njemačka. 

“Nastavićemo da podržavamo zemlje Zapadnog Balkana, posebno na putu ka EU. Ovaj današnji događaj pokazuje da smo spremni da djelamo. Sa partnerima, mi želimo da započnemo 21 konkretan projekat. Dosta je bilo teorija, vrijeme je da pređemo na konkretne stvari”, kazao je Fleknajšten, prenosi AA. 

Nacionalna konferencija dio je aktivnosti koje se sprovode u zemljama regiona. Na regionalnoj konferenciji koja je održana u novembru 2018. godine u Beogradu, Inicijativa za socijalnu dimenziju je okupila ministre Zapadnog Balkana zadužene za socijalnu politiku, regionalne organizacije civilnog društva i predstavnike medija, kao i predstavnike EU institucija i druge međunarodne partnere koji su izrazili snažnu volju da podrže ovu inicijativu. 

Tom prilikom ministri su potpisali Deklaraciju o unapređenju socijalne politike na Zapadnom Balkanu. Ovim je započet konstruktivan dijalog o unapređenju socijalne politike i politike zapošljavanja i najavljen početak mentorskog programa za 65 najnerazvijenijih opština regiona za stvaranje projektnih ideja u okviru zajedničkog regionalnog portfolija. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.