Abazović sa poslanikom Zelenih:  Nećemo odustati od demokratizacije zemlje
Abazović i Sarazin

Abazović sa poslanikom Zelenih: Nećemo odustati od demokratizacije zemlje

Lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, tokom svog boravka u Njemačkoj sastao se u Bundestagu sa poslanikom Zelenih Manuelom Sarazinom.

Na radnom ručku koji je organizovao Sarazin, razmijenjena su mišljenja o aktuelnim temama, sa naglaskom na prevazilaženje političke krize koja je aktuelna u Crnoj Gori, ali i u regionu. Prilikom susreta bilo je riječi i o “Sporazumu za budućnost”, saopštili su iz URE.

 “Crna Gora ali i region u Bundestagu imaju iskrene prijetelje, koji su zabrinuti za političku krizu u Crnoj Gori. Abazović je njemačkog kolegu Sarazina upoznao sa “Sporazumom za budućnost” kojeg je potpisala cjelokupna crnogorska opozicija i pokret “Odupri se 97000”. Posebno je apostrofirana odlučnost svih opozicionih aktera da više ne učestvuju na namještenim izborima - što je i glavna poruka. Abazović je Sarazina upoznao i sa sudskim procesom koji se vodi protiv opozicionih poslanika u Crnoj Gori i metodama režima za obračun sa političkim neistomišljenicima i slobodnim građanima. Vladavina prava ostaje na vrhu prioriteta evropske agende, što će naredni izvještaj i pokazati”, prenose iz Građanskog pokreta URA.

 Ističu da je Abazović pored protesta i afere “Koverat”, sa Sarazinom razgovarao i o nesmjenjivosti vlasti, kao i o korupciji na najvišem nivou koja je, kako saopštavaju “direktno vezana za nekolicinu lokalnih oligaraha”.

 “Jedina smo zemlja u Evropi u kojoj se nikada nije smijenila vlast. Moramo naći snagu da to učinimo, u Crnoj Gori ima potencijala za snažnu evropsku alternativu”, kazao je Abazović svom njemačkom kolegi.

 Prilikom susreta posebno se apostrofiralo pitanje zaštite životne sredine, a Sarazina je interesovalo i dokle se došlo po pitanju zaštite Solane, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

 “Na primjeru Solane, čiju zaštitu i obnovu snažno podržava poslanička grupa Zelenih u Bundestagu, objašnjena je shema i za mnoge druge slične poduhvate organizovanog kriminala. Moramo razbiti koncept privatne države i zarobljenih institucija, imamo potencijala da postenemo uspješna evropska priča i zato je neophodno insistirati na alternativi. Političke promjene jedini su način da sistem učinimo demokratskim i pravednim. Od toga ne smijemo odustati nikada”, zaključio je Abazović prilikom susreta sa Sarazinom.

 Iz URE dodaju i da su Abazović i Sarazin izrazili spremnost da URA i Zeleni Njemačke unaprijede saradnju i intenziviraju komunikaciju u budućnosti. U tom cilju poslanička grupa Zelenih najavila je uskoro i posjetu Crnoj Gori, kazali su iz URE.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.