Bregu: Razjedinjeni tonemo, zajedno opstajemo
Foto: RCC

Bregu: Razjedinjeni tonemo, zajedno opstajemo

„Ekonomije Zapadnog Balkana ujedinjene su potrebom kao i sviješću da postoji jasan razlog zbog kojeg se regioni u svijetu udružuju i podijeljeni ne možemo mnogo, jer smo mala tržišta, svako sa svojim problemima, rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na godišnjem sastanku i poslovnom forumu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas u Sarajevu.

"Zajedno, međutim, možemo biti interesantno tržište. Zato se treba okrenuti regionalnoj saradnji, jer upravo time održavamo stabilnost, saradnju i mir u regionu,“ kazala je Bregu. 

Ona je rekla da u prilog tome govore i dvije brojke ovogodišnjeg izdanja Balkanskog barometra, istraživanja mišljenja javnosti i privrednika koje sprovodi Savjet za regionalnu saradnju.

"Naime, po prvi put u posljednje četiri godine više od polovine građana iz regiona, njih 56%, vjeruje da bi evropska integracija poboljšala njihov život. Međutim, jos važnije je to što je 70% onih koji smatraju da bi se to brže ostvarilo regionalnom saradnjom. Ovi podaci govore o odgovornosti i jasnoj potrebi da se evropski narativ održi u regionu. Našim građanima potrebno je uvijek iznova naglašavati da su stvarne promjene u njihovim životima potaknute upravo evropskom integracijom. Evropska unija preobražava našu stvarnost, bez obzira da li se ulaže u infrastrukturu, međuljudske odnose, povezanost, itd. - a to je zasluga EU, jer ona donosi rezultate“, smatra Bregu.  

Govoreći o ekonomskoj situaciji i trenutnoj investicionoj klimi na Zapadnom Balkanu Bregu je istakla da je u proteklih deset godina izvoz povećan za 142%, pri čemu je Evropa prva na listi. Dodala je da je situacija slična i u pogledu priliva stranih investicija, koje imaju uzlazni trend, a većina ih dolazi iz Evropske unije. 

Generalna sekretarka Bregu govorila je na posebnom skupu koji su organizovali EBRD i Evropska komisija, a koji je bio posvećen promociji ulaganja i poboljšanju životnog standarda na Zapadnom Balkanu kroz evropsku integraciju, na kojem su učestvovali i generalni direktor Generalne direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danielson, potpredsjednik EBRD-a za politiku i partnerstva Pjer  Heilbron i ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić.

*

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.