Olovo koje pada sa Notr Dama nije opasno po zdravlje
Kapela Notr Dam, foto: EPA

Olovo koje pada sa Notr Dama nije opasno po zdravlje

Djelovi olova koji padaju poslije velikog požara sa katedrale Notr Dam u Parizu ne predstavljaju opasnost za kvalitet vazduha, saopštila je danas pariska prefektura, ali je upozorila na veliko prisustvo olovne prašine oko zdanja.

"Rezultati analiza uzoraka od kada se dogodio požar pokazuju da nema opasnosti da olovo zagađuje vazduh, ali se potvrđuje prisustvo olovne prašine oko katedrale", navodi se u saopštenju i dodaje da je kvalitet vazduha dobar i da je zagađenost ispod normale.

Međutim, upozorava se na velike koncentracije olovne prašine u neposrednoj blizini Notr Dama posebno na ulazu, čiji je pristup zabranjen građanima.

Prefektura je kao preventivnu mjeru preporučila građanima koji stanuju u blizini katedrale da očiste svoje stanove mokrom krpom, redovno peru ruke i ako je moguće imaju kratke nokte.

Pariske vlasti su dodale da su preduzete sve mjere čišćenja i kontrole nivoa olova.

Katedrala Notr Dam, srednjovjekovno zdanje gotske arhitekture u srcu Pariza kod rijeke Sene, 15. aprila je zahvatio ogroman požar koji je ugašen poslije nekoliko sati. Požar je prvo zahvatio potkrovlje, dio krova i srušio toranj kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra.

Beta: 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.