Sva otvorena pitanja će biti riješena mirnim putem
Foto: Reuters

Zaključci samita u Tirani

Sva otvorena pitanja će biti riješena mirnim putem

U zajedničkim zaključcima lidera samita Procesa Brdo-Brioni, završenog danas u Tirani, konstatovano je da je dosadašnji napredak u regionu doprineo konsolidaciji demokratije, mira, sigurnosti, stabilnosti i povećanju regionalne saradnje.

Po okončanju samita Brdo-Brioni Predsjedništvo Albanije objavilo je zaključke u kojima se poručuje da će zemlje regiona nastaviti dijalog u cilju rješavanja svih otvorenih pitanja mirnim putem. 

"Pozdravili smo nedavni Prespanski sporazum i zaključili da takav primjer otvara put za jačanje evropskih i evroatlantskih odnosa sa regionom zapadnog Balkana. Prihvatili smo da je ovaj pozitivni trenutak izazvao novi sinergistički optimizam u regionu, imajući u vidu njegove evropske i evroatlantske perspektive, kao ključni strateški cilj“, navodi se u zaključcima lidera učesnika. 

Oni su, takođe, naglasili značaj proširenja Evropske unije na zapadnom Balkanu za jačanje demokratije, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava u regionu te rješavanje bilateralnih pitanja. 

"Podržavamo stav Evropske unije da je jedan od uslova za članstvo zemlje koja želi da se pridruži, rješavanje još uvijek otvorenih bilateralnih pitanja sa susjedima. Aktivno ćemo nastojati da nastavimo dijalog i izgradnju povjerenja u regionu koji predstavljamo. Sva otvorena pitanja će biti riješena mirnim putem, u duhu međusobne saradnje“, navodi se dalje u zaključcima samita. 

Lideri učesnici samita u Tirani su pozvali Evropsku uniju (EU) da razmotri njenu ekspanziju na zapadni Balkan kao pitanje od geopolitičke važnosti, imajući u vidu da je puna integracija zemalja zapadnog Balkana u evropski sistem vrijednosti važan faktor za ukupnu evropsku stabilnost. 

Na samitu organizovanom pod patronatom predsjednika Albanije Ilira Mete, učestvovali su predsjednik Kosova Hašim Tači, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Slovenije Borut Pahor. 

Dijelu samita su prisustvovali i predsjednik Poljske Andržej Duda i visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federika Mogerini. Odlazeći predsjednik Sjeverne Makedonije Gjorge Ivanov nije došao na samit, ali je poslao pisanu poruku. 

Proces Brdo-Brijuni je regionalna inicijativa uspostavljena 2010. godine, a kako je dogovoreno nakon Tirane, naredni samit će biće organizovan u Sloveniji krajem ove godine. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.