Zemlja koja nema vojsku ni kriminalce: Ima dva princa i zdravo stanovništvo
Andora la Velja

Zemlja koja nema vojsku ni kriminalce: Ima dva princa i zdravo stanovništvo

Čak više od 70 odsto površine ove prelijepe zemlje zapravo je nacionalni park, koji štiti i UNESCO...

Na jednom dijelu dugačku granicu Španije i Francuske prekida jedna mala, ali slatka država. Kako pretpostavljamo da ne znate baš previše o njoj, evo prilike da čitajući 10 činjenica nešto i naučite! 

1. Vjerovali ili ne, to je četrnaesta najstarija država na svijetu! Kad smo već kod brojeva, dodajmo i da je šesnaesta najmanja. Inače, riječ je o Andori. 

2. Na čelu Monaka nalazi se princ. S druge strane, na čelu Andore nalaze se dva princa koja dijele vlast. Zanimljivo je što nijedan od njih nije iz Andore jer je jedan princ uvijek aktuelni predsjednik Francuske, a drugi biskup od Urgella. Naravno, ove pozicije nemaju nikakvu stvarnu moć. 

3. Glavni grad države Andora la Velja najviši je glavni grad starog kontinenta i nalazi se 1.013 metara iznad površine mora. 

4. Po očekivanom životnom vijeku, Andorci se nalaze na drugom mjestu, odmah iza Japanaca. 

5. Jedina je zemlja na svijetu u kojoj je službeni jezik katalonski. Iako se on govori i u Španiji i Francuskoj, samo je ovde službeni. 

6. Ovde vojska ne postoji. U slučaju ratnog stanja državu bi štitile francuska i španska vojska.

Izvor: Dnevnik.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.