Mediji:  Hladno rukovanje Vučića i Tačija u Tirani
Foto: Tanjug/AP/Hektor Pustina

Mediji: Hladno rukovanje Vučića i Tačija u Tirani

Albanski i prištinski mediji zabilježili su rukovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija.

Mediji su rukovanje pred početak regionalnog samita Brdo-Brioni u Tirani prenijeli uz komentar da je bilo - hladno.

Vučić i Tači rukovali su se u prisustvu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je špekulacije medija da je njegovo rukovanje s Hašimom Tačijem mogući znak da se bliži dogovor o ukidanju taksi.

"Rukovao sam se sa svima koje sam sreo, pa tako i sa Hašimom Tačijem, ali to nije bilo zvaničan rukovanje", rekao je on novinarima.

Složio se sa komentarima medija da je rukovanje bilo "hladno":

autothacimogherinivucicdoren1557391215

Foto: LSA

Upitan zašto jedini nema fotografije sa inicijatorima samita procesa Brdo Brioni i predsjednikom Albanije i da li je to propust organizacije, Vučić je rekao da "nema pojma" i da se tim nije bavio.

"Svakog koga sretnem rukujem se. Rukovao sam se i razgovarao sa Kolindom (Grabar Kitarović), rukovao sam se i razgovarao sa Borutom Pahorom", rekao je predsjednik.

Susret Vučića i Tačija u Tirani došao je dan nakon što je srpski predsjednik poručio da nikada neće priznati kosovsku nezavisnost, dok je kosovski predsjednik juče rekao da je po dolasku u albansku prijestonicu sa premijerom Albanije Edijem Ramom razgovarao o potpunom ukidanju granice između tzv. Kosova i Albanije i pripajanju tri opštine juga centralne Srbije kosovskoj teritoriji.

 Vučić je rekao sinoć da je riječ o sumanutim idejama, nerealnim, ali da će svakako na to ukazati i Tačiju i drugim zvaničnicima, mada su, kako je ukazao, Albanci stalnim ponavljanjem takvih stvari čine utisak da je to nešto normalno.

Prištinska TV 7 javila je da je Tači potpuno ignorisao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ignorisao je, na svečanom dočeku učesnika samita Procesa Brdo-Brioni, za sastanke te vrste uobičajeno zajedničko fotografisanje sa domaćinoma skupa.

Predsjednik Srbije prvi je, inače, stigao na ceremonijalni doček pred kamerama, ali se, nakon rukovanja sa domaćinom, albanskim predsednikom Iljirom Metom i inicijatorima Procesa, predsjednicima Hrvatske i Slovenije, nije zadržao radi fotografisanja.

Tako jedini nema zajedničku fotografiju, za koju su, kako su dolazili, pozirali ostali učesnici, predsjednik Crne Gore, Bosne i Hercegovine, počasni gost predsjednik Poljske Andžej Duda, te šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Vučića je sinoć, po dolasku u Tiranu "sačekala" informacija da su Hašim Tači i albanski premijer Edi Rama razgovarali, pred samit, o nacionalnom ujedinjenju, potpunom otvaranju granice izmedju tzv. Kosova i Albanije i pripajanju tri opštine juga Srbije, kao i protesti Samoopredjeljenja zbog njegovog dolaska u Albaniju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.