Đukanović: Posvećeni smo dostizanju i priključivanju evropskom sistemu vrijednosti
Foto:Press Služba Predsjednika

Samit procesa Brdo-Brioni u Tirani

Đukanović: Posvećeni smo dostizanju i priključivanju evropskom sistemu vrijednosti

Samit procesa Brdo-Brioni u glavnom gradu Albanije Tirani okupio je lidere zemalja regiona. Cilj Samita je da se napravi politička poruka u pogledu aspiracija zemalja u regionu za integraciju u Evropsku uniju (EU).

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u obraćanju kazao da želi da se nada da se Zapadni Balkan vraća u puni fokus Briselu.

Prema njegovim riječima, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi najvažniji su od tri ključna prioriteta vanjske politike Crne Gore.

"Stoga je očekivano da Crna Gora pozdravlja i snažno podržava svaku inicijativu koja vodi ka stabilnosti i produbljivanju saradnje, a jedna od njih je svakako Brdo – Brioni proces.Nesumnjivo je da evropska perspektiva ostaje osnovni pokretač reformi na Zapadnom Balkanu. Stoga je od ključne važnosti da pristupanje svih država regiona Evropskoj uniji ostane jedan od prioriteta Unije. Posvećeni smo dostizanju i priključivanju evropskom sistemu vrijednosti, sigurni da samo tako možemo obezbijediti stabilnost i bezbjednost, ali i unaprijediti socijalni i ekonomski razvoj i obezbijediti vladavinu prava.", kazao je Đukanović.

Kao država kandidat za članstvo u Uniji koja je značajno iskoračila u pregovaračkom procesu, sa samo još jednim preostalim poglavljem za otvaranje, odlučni smo, kazao je crnogorski predsjednik, da bez izuzetka i dalje budemo promoter integracijskog procesa u regionu, ali i da ukazujemo na važnost snažnog prisustva Evropske unije u našem regionu.

BrdoBrioniproces8

Đukanović je istakao da je ispunjavanje standarda  iznad svega i tu kompromisa nema niti ga treba tražiti.

"U Uniju želimo ući kao ravnopravna članica, spremna da ponese i da se suoči sa svim onim što podrazumijevaju obaveze iz članstva. Datumi nijesu najvažniji. Važnije je šta radimo do tada, ali ne samo mi u regionu. Jednako važno je, ako ne i važnije, šta na temu ujedinjenja Evrope do tada radi Evropska unija.", rekao je Đukanović ističući neophodnost bliže saradnje u regionu; usredsređenost svih na intenziviranje reformi; i zajedničku posvećenost da rješavamo otvorena pitanja gdje nedavni sporazum Atine i Skoplja daje dobar primjer i podstrek.

Naglasio je da podržava napore predsjednika Vučića i Tačija da nakon što su hrabro ušli u rješavanje jednog od najtežih pitanja odnosa u regionu, prepoznaju istorijsku šansu da se to pitanje napokon dugoročno održivo riješi.

BrdoBrioniproces3

"I da napomenem, ne potenciram važnost ovog rješenja zbog brže perspektive u EU nego zbog nas, zbog budućnosti Srbije i Kosova i stabilnosti Balkana. I da jednako posvećeno nakon toga udružimo napore i pomognemo u uspostavljanju kvalitetnije funkcionalnosti Bosne i Hercegovine u cilju njene dogledne EU perspektive.", kazao je crnogorski predsjednik.

Kako je naveo, Crna Gora razumije kompleksnost odnosa unutar EU, ali smatra da i EU mora imati na umu da je integracija regiona ključni faktor sigurnosti kontinenta i konkurentnosti na globalnom nivou.

"Najbolja konsolidacija EU podrazumijeva realizaciju vizije ujedinjenja Evrope. Ne smijemo evropsku budućnost Zapadnog Balkana držati daleko, ona mora biti jasna i dogledna. Nadamo se i da će zaključci Evropskog savjeta u junu potvrditi ovakvo gledište. I bez obzira na ovaj pomalo pesimističan ton kojeg je, maločas, iznio predsjednik Vučić, ja ipak želim da ponovim da je naša dužnost i naše uvjerenje da sa ovog mjesta veoma jasno podržimo početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, da podržimo viznu liberalizaciju za Kosovo i da podržimo, makar, to što je sadašnja retorika u odnosima EU sa Bosnom i Hercegovinom – riječi ohrabrenja za BiH za brzi napredak na putu evropske integracije", poručio je Đukanović.

Ponovio je da Crna Gora pridaje veliki značaj Berlinskom procesu.

"Za nas je važno da se veća pažnja posveti ekonomskim pitanjima. Ključno je da Agenda povezivanja ostane u fokusu. Naš prioritet jeste ekonomsko jačanje i finansiranje infrastrukturnih projekata. Crna Gora ostaje privržena ispunjavanju obaveza iz Londona i obavezama sa svih prethodnih samita. I očekujemo dalji progres u susret samitu u Poznanju.", rekao je Đukanović.

BrdoBrioniproces5

Naglasio je da infrastrukturno povezivanje predstavlja preduslov jačanja ekonomske integracije, time i ukupne konkurentnosti regiona.

"U tom kontekstu, prioritetni su brza putna saobraćajnica i gasovod, kao i modernizacija i širenje željezničke infrastrukture. Ohrabruje što je Jadransko-jonski autoput našao svoje mjesto u Deklaraciji iz Sofije budući da izgradnja prekograničnih saobraćajnih dionica, ovih razmjera, zahtijeva značajna ulaganja koja prevazilaze individualne kapacitete naših država. Jednako ističemo važnost povezivanja na planu digitalne infrastrukture. Bez valjane infrastrukturne povezanosti regiona, ne možemo govoriti o njegovom prosperitetu.", naveo je Đukanović.

Napomenuo je i da je znanje ključni deficit regiona.

"Duboko vjerujemo da ukoliko region zaista želi postati organski dio savremene evropske zajednice, to ne može postići bez unapređenja znanja mladih, i bez veće mobilnosti radne snage i istraživača.", rekao je predsjednik Crne Gore i zaključio:

"Vjerujem da današnji zaključci odražavaju ne samo ovakve pozicije Crne Gore i njeno viđenje aktuelnog stanja, prioriteta i perspektive razvoja regiona, već prije svega idu u pravcu ostvarivanja naše zajedničkog strateškog cilja - članstva u EU.Do tog cilja put je čini se jasan. Potpuno ispunjavanje svih obaveza u agendi pristupanja, odlučnost da se evropski sistem vrijednosti prihvati i implementira i politička volja i hrabrost da se preostala otvorena pitanja riješe.".

Foto:Press Služba Predsjednika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.