Ovih 16 osoba uhapšeno je juče u Podgorici zbog utaje poreza
Ilustracija

Ovih 16 osoba uhapšeno je juče u Podgorici zbog utaje poreza

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su juče, u predmetu kodnog naziva „Klap“, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapsili 16 osoba zbog sumnje da su utajom poreza oštetili državni budžet za više od pet miliona eura.

Uhapšeni su Ivan Vuković (40), Dragoslav Lakić (57), Radomir Karadžić (39), Tihomir Lakić (64), Bojan Petričević (36), vlasnik firme ,,Namos Dajković“ Vladan Dajković, osnivač kompanije "Fidija" Joko Blagojević (70), Aleksandar Ivanović (45), Filip Lopičić (35), Nataša Tvrdišić (45), direktor i ovlašćeni zastupnik više firmi među kojima su Arhimed i agencija "Mama" Nikola Dobričanin (40), direktor konobe "Maruška" Vlatko Ražnatović (50), Radovan Terzić (38), Danijela Bošković (36), Dejan Petričević (36) i B. B. (identitet nepoznat redakciji), dok se za Dejanom Lakićem traga,piše Pobjeda.

Osumnjičene je juče saslušao tužilac i odredio zadržavanje do 72 sata kada će biti privedeni sudiji za istrage koji će se izjasniti o pritvoru.

Kako se navodi u saopštenju policije, podnijeta je krivična prijava protiv ukupno 24 fizička i 14 pravnih lica zbog sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, krivično djela utaja poreza i doprinosa i krivično djelo prouzrokovanje lažnog stečaja. Iz policije su saopštili da su u ovom slučaju 18 preduzeća osnovali osumnjičeni Vuković, Dragoslav Lakić i Radomir Karadžić i sa njima povezana lica Dejan Lakić, B. B, Danijela Bošković, Ražnatović i Terzić.

Kako je pojašnjeno, sumnja se da su oni omogućili preduzećima čija su odgovorna lica Bojan i Dejan Petričević, Vladan Dajković, Joko Blagojević, Aleksandar Ivanović, Filip Lopičić, Nataša Tvrdišić i Nikola Dobričanin da izvuku dobit stečenu poslovanjem preduzeća, koja se vlasnicima preduzeća vraćala u gotovini i tako pričinili štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i fiktivno prikazanih troškova za više od 1.500.000 eura.

Vuković, Karadžić i D. L. ili sa njima povezana lica su, kako se sumnja, kontaktirali vlasnici ili odgovorna lica preduzeća uplatioca, kojima je bio neophodan gotovi novac, a koji su stekli kroz regularno poslovanje kao dobit. U zavisnosti od potrebnog iznosa koji je unaprijed bio dogovoren između Vukovića, D. L, Karadžića i vlasnika tih preduzeća, Vuković, D. L. ili Karadžić su sačinjavali fiktivnu fakturu ka tim preduzećima.

"Nakon dostave fiktivne fakture sa dogovorenim iznosom novca, preduzeće koje prima ovu fakturu je, sumnja se, odmah vršilo uplatu novca po fiktivnoj fakturi nekog od preduzeća čiji su stvarni vlasnici I. V, D. L. i R. K.", saopšteno je iz policije.

Kako dodaju, sredstva od priliva uplatioca su se istog dana raslojavala – dio se „opet prenosio po osnovu prometa roba i usluga, gotovo uvijek na račun nekog od pravnih lica ove organizovane kriminalne grupe, a dio se istoga dana podizao gotovinski (a osnovu materijalnih troškova ili putnih troškova) ili se prenosio na račun biznis kartica koje se vode na organizatore ove kriminalne grupe ili na nekog sa njima povezanih lica, da bi i taj novac bio podignut gotovinski putem bankomata“.

Nakon podizanja novca Vuković, D. L. ili Karadžić vraćali su novac uplatiocu, a za sebe, kako se sumnja, zadržavali određenu proviziju. Na ovaj način preduzeća koja su vršila uplate fiktivno su uvećavala ulazni PDV, čime su, sumnja se, umanjila svoje poreske obaveze prema budžetu za iznos PDV-a i poreza na dobit za svaku fakturu ovakvog načina poslovanja. Da bi se izbjeglo plaćanje poreskih obaveza u preduzećima čiji su vlasnici Vuković, D. L, Karadžić ili sa njima povezana lica, nakon određenog perioda fiktivnog poslovanja u kojem su ta preduzeća vršila prethodno opisane nezakonite radnje, a time i stvorila određenu poresku obavezu (izlazni PDV), u nekim preduzećima ove grupe su pokrenuti i okončani stečajni postupci.

Preduzeća čiji su vlasnici Vuković, D.L, Karadžić i sa njima povezana lica su, u posljednjih pet godina, kako se sumnja, omogućila vlasnicima više desetina preduzeća da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su izvukla više od 20.000.000 eura u gotovini po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa, čime su pričinili 5.000.000 eura štete budžetu. Iz policije su naveli da će službenici Specijalnog policijskog odjeljenja u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom nastaviti sa aktivnostima u ovom predmetu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.