Centar Podgorice pod policijskom opsadom (FOTO)
Foto:Anadolija

Zbog izricanja presude

Centar Podgorice pod policijskom opsadom (FOTO)

Centar Podgorice danas je pod policijskom opsadom zbog izricanja prvostepene presude optuženima za pokušaj državnog udara.

Policija s dugim cijevima obezbjeđuje zgradu Višeg suda i institucija u užem centru grada, javlja Anadolija.

2019050923637127844313064Web

Foto:Anadolija 

Pripadnici Posebne jedinice policije su pod punom ratnom opremom raspoređeni oko Višeg suda. Zabranjeno je kretanje iz pravca Bulevara Sv. Petra Cetinjskog prema Skupštini Crne Gore i Višem sudu. 

Odlukom vijeća sutkinje Suzane Mugoše, svi optuženi u slučaju pokušaja državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine proglašeni su krivima i dobili su zatvorske kazne. 

2019050923637127844313062Web

Foto:Anadolija 

Lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora. Oni danas nisu prisustvovali izricanju presude, već u prostorijama partije, kako su istakli, "pripremaju akciju" nakon što su osuđeni na kazne zatvora. Oni će se javnosti obratiti u 12 časova.

Lideri DF-a su prethodnih dana javno prijetili da će reagovati ukoliko neko bude htio da ih uhapsi. Tako je jedan od vođa DF-a Andrija Mandić, u direktnoj polemici s premijerom Duškom Markovićem, saopštio da neće dozvoliti potencijalno odvođenje u zatvor. 

"Nas niko neće voditi u zatvor. Prije smo spremni glave da položimo i nekome glavu da skinemo nego što će nas neko povesti u zatvor", poručio je Mandić. 

2019050923637127844313061Web

Pojačano obezbjeđenje, Foto:Anadolija 

Potom je i drugi član Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević ocijenio da bi osuđujuća presuda u slučaju "državni udar" mogla da izazove destabilizaciju Crne Gore i etničke sukobe. 

Suđenje za pokušaj državnog udara trajalo je skoro dvije godine i prvo je u istoriji Crne Gore koje je direktno prenošeno na televiziji. 

Optužnicom je bilo precizirano da je u noći posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine, bio planiran upad u Skupštinu, hapšenje ili likvidacija tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilna smjena vlasti, s ciljem da se Crna Gora spriječi da uđe u NATO. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.