Svi optuženi proglašeni krivim, Mandiću i Kneževiću po 5 godina zatvora
Foto:Screenshot

Ukupno 69.3 godine zatvora

Svi optuženi proglašeni krivim, Mandiću i Kneževiću po 5 godina zatvora

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su danas na po pet godina zatvora, odlukom vijeća sutkinje Suzane Mugoše, koje je oglasilo krivim sve optužene u slučaju pokušaja državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine.

Sutkinja Mugoša je rekla da je cilj kriminalne organizacije bio da zastraše građane, povrijede ustavne strukture Crne Gore, te spriječe ulazak Crne Gore u NATO savez. Kako je navela, članovi organizacije bili su uračunljivi i svjesni svog djela i htjeli su da ga izvrše, znajući da je nelegalno. 

Odlukom sudskog vijeća svi optuženi su proglašeni krivima.

Tako su ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu određene kazne zatvora od 15, odnosno 12 godina zatvora. Dikić Bratislav, bivši komandant žandermerije u Srbiji, osuđen je na osam godina zatvora, dok su Bogićević Predrag i Ristić Nemanja osuđeni na po sedam godina zatvora. 

Državljanini Srbije Srboljub Đorđević i Dušić Milan dobili su po godinu i šest mjeseci zatvora. Milić Branka, koja se nalazi u bjekstvu u ambasadi Srbije u Podgorici, osuđena je na tri godine zatvora, dok je Maksić Dragan osuđen na godinu i devet mjeseci.

Vozač DF-a Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora, dok je godinu dana zatvora dobila Hristić Kristina. 

Današnja presuda je prvostepena i okrivljeni imaju pravo žalbe. 

Posebna jedinica policije ispred Višeg suda

Oko zgrade Višeg suda pojačanje su danas mjere bezbjednosti. Postavljena je ograda, a Njegoševa ulica je zatvorena.

Pojačano je prisustvo policije i oko zgrade Vrhovnog tužilaštva, Vlade i Skupštine a ispred suda je i Posebna jedinica policije.

visisudsuenje696x476

Foto:Mina

Stigla je i posebna jedinica policije. 

Suđenje je počelo 6. septembra 2017. godine, a završeno 28. marta ove godine.

Knežević je najavio da on i Mandić “presudu neće čekati u sudnici, već sa svojim najvjernijim ljudima u Podgorici”.

 

Anadolija/Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.