KiM: Obijena i opljačkana crkva Sv. Paraskeve u Vučitrnu
Foto: Eparhija Raško- prizrenska

KiM: Obijena i opljačkana crkva Sv. Paraskeve u Vučitrnu

U selu Gojbulja, u opštini Vučitrn obijena je crkva Sv. Paraskeve, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska.

Vjernici su juče oko 16.00 časova primijetili da su vrata na crkvi provaljena, a policija je izvršila uviđaj.

Sa ikona je uzet novac u vrijednosti od oko 20 eura koji su vjernici ostavili za Ðurđevdan kada je u crkvi služena liturgija.

Selo Gojbulja je mješovito selo u kome pored većine albanskog stanovništva živi i pedesetak srpskih porodica.

Kancelarija za KiM: Još jedan vandalski napad na objekte SPC

Obijanje crkve Svete Paraskeve u Gojbulji još jedan je u nizu necivilizovanih i vandalskih napada na objekte Srpske pravoslavne crkve na KiM, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i pozvala policijske organe u Prištini da konačno rasvijetle ovaj, ali i druge slučajeve takvog "besprizornog ponašanja".

"Napadi na SPC su i napadi na srpski narod u cjelini u južnoj pokrajini i imaju nedvosmisleno za cilj da se obeshrabre oni Srbi koji su namjerni da ostanu u svojim domovima i nastave da žive na ognjištima svojih predaka", navodi se u saopštenju.

Kancelarija ocjenjuje i da ovakvi vandalski činovi obijanja, paljenja vjerskih objekata, napadi na sveštenstvo u srpskim crkvama i manastirima na KiM jasno pokazuje i "kako bi oni koji se upinju na sve načine da uđu u UNESKO „sačuvali“ kulturne i vjerske objekte SPC i srpskog naroda, kao spomenika i pokazatelja viševjekovnog života i trajanja na tim prostorima".

Kancelarija za KiM uz osudu novog napada na objekte SPC na Kosovu i Metohiji još jednom poziva međunarodnu zajednicu i njene predstavnike na Kosovu i Metohiji da reaguju i zaštite, kako sakralne objekte, tako i predstavnike SPC i srpski narod u pokrajini, navodi se u saopštenju.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.