Zvizdić: Ukloniti sve barijere kako bi Zapadni Balkan pretvorili u jedinstveno ekonomsko područje
Denis Zvizdić

Zvizdić: Ukloniti sve barijere kako bi Zapadni Balkan pretvorili u jedinstveno ekonomsko područje

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, poručio je danas u Sarajevu u sklopu Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da će se i dalje raditi na uklanjanju svih barijera kako bi Zapadni Balkan pretvorili u jedinstveno ekonomsko područje.

"I dalje ćemo raditi na uklanjanju svih barijera kako bi Zapadni Balkan pretvorili u jedinstveno ekonomsko područje, a onda ga integrisali u jedinstveno ekonomsko područje Evropske unije", rekao je Zvizdić nakon panela o Zapadnom Balkanu, javlja Anadolija.

Komentarisao je i nedolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Hašima Tačija danas u Sarajevo. 

"Bila je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Mislim da je nekada davno, kada smo počeli sa pripremanjem konferencije, prvobitno bilo predviđeno da se pozovu predsjednici, a onda je to promijenjeno na premijere", rekao je Zvizdić.

A što se tiče Tačija, kako je kazao, ne zna do kraja razloge zbog čega nije došao u Sarajevo. 

"Moramo relaksirati odnose, povećati stepen saradnje, povjerenja i značajnije pokrenuti procese pomirenja. Trebamo regionalnu saradnju radi evropske i ekonomske budućnosti naših građana", poručio je Zvizdić.

U fokusu sastanka i foruma u Sarajevu će biti i izgradnja Koridora 5 c, panevropskog koridora koji povezuje srednju Evropu s BiH, i sredstva koja će biti vezana za energetski sektor. Očekuje se potpisivanje niza ugovora između institucija u BiH i predstavnika EBRD-a. 

Očekuje se organiziranje više od 40 događaja na šest lokacija, a kroz investicijsku agendu i sesiju bit će predstavljeni sektori u BiH za koje se vjeruje da imaju potencijal, a to su IT sektor, turizam, autoindustrija, agrikultura, proizvodnja hrane i razvoj drvne industrije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.