Kurc: Onaj koji ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u EU
Sebastijan Kurc

Traži prekid pregovora EU s Turskom

Kurc: Onaj koji ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao je odluku o anuliranju lokalnih izbora u Istanbulu.

On je naglasio da onaj koji ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u EU. Zatražio je konačan prekid pristupnih pregovora EU sa Turskom.

Takođe je kazao da je neophodno da se EU pošteno ophodi prema Turskoj, koja se već godinama sve većim koracima udaljava od Unije i više ne ispunjava uslove za pristupne pregovore.

„Još postoje snažna sistematska ograničenja slobode izražavanja i štampe“, kritikovao je Kurc.

Odluka da se ponište rezultati izbora za gradonačelnika Istanbula, na kojima je izgubio kandidat predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, nije transparentna i ne može se razumjeti, izjavio je danas šef njemačke diplomatije Hajko Mas.

"Odluka Vrhovne izborne komisije da poništi lokalne izbore u Istanbulu i naredi da se oni ponove, s naše tačke gledišta, nije ni transparentna ni razumljiva", rekao je Mas.

On je naglasio da je isključivo na turskim biračima da odluče o tome ko će sjedjetii u kancelariji gradonačelnika i ukazao na važnost osnovnih demokratskih principa i transparetnih izbornih pravila, prenio je Rojters.

Prethodno je austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao odluku o anuliranju lokalnih izbora u Istanbulu i poručio da onaj koji ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u EU.

Turska Vrhovna izborna komisija poništila je rezultate lokalnih izbora u Istanbulu na kojima je pobjedio lider opozicije Ekrem Imamoglu.

Komisija je zakazala ponovljene izbore u Istanbulu za 23. jun, rekao je predstavnik vladajuće AKP stranke Redžep Ozel.

Na sjednici Komisije prihvaćena je žalba Stranke pravde i razvoja predsjednika Tajipa Redžepa Erdogana na određene nepravilnosti tokom izbornog procesa u Istanbulu 31. marta.

Erdogan: Poništavanje izbora najbolja odluka 

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozdravio je kontroverzno poništavanje lokalnih izbora u Istanbulu na kojima je pobjedila opozicija i ocijenio da je to "najbolja odluka".

"Smatramo da je takva odluka najbolja za jačanje naše odlučnosti da svoje probleme rješavamo u okvirima demokratije i prava i pustimo da narodna volja presudi", rekao je Erdogan u obraćanju poslanicima svoje partije.

Stanovnici Istanbula ponovo će glasati 23. juna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.