Vladimir Martinović

"Dvije ipo godine obmanjivali javnost o navodnim smetnjam zbog kojih nije traženo izručenje Marovića"

Demokratska Crna Gora održala je danas press konferenciju na kojoj je Vladimir Martinović, potpredsjednik Demokrata saopštio "da slučaj izbjegavanja pravde odbjeglog ideologa DPS-a, Svetozara Marovića, i njegovog sina Miloša predstavlja svojevrsnu predstavu u lošoj režiji Vlade i vrha crnogorske vlasti".

"Upravo su Vlada i resorni ministar Pažin, podnošenjem molbe Ministarstvu pravde Srbije za izručenje Crnoj Gori, priznali da su se prethodnih dvije ipo godine služili neistinom kako bi opravdali izbjegavanje podnošenja zahtjeva za izručenje pravosnažno osuđenih Svetozara i Miloša Marovića Crnoj Gori", kazao je Martinović-

Martinović je konferenciju počeo podsjećanjem na presude Višeg suda u Podgorici, koje su izrečene u avgustu i septembru 2016. godine i da su ubrzo nakon izricanja postale pravosnažne i izvršne, kojima je Svetozar Marović osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i 10 mjeseci, a njegov sin Miloš na jednu godinu zatvora.

"Svjedoci smo da ni nakon duže od dvije ipo godine ova pravosnažno osuđena lica nijesu upućena na izdržavanje kazne zatvora sa obrazloženjem da su nedostupna nadležnim organima Crne Gore”, kazao je on.

Kako je Martinović saopštio, jako je indikativno da ni jedan od nadležnih organa Crne Gore, za proteklih dvije ipo godine, nije osjetio obavezu da obavijesti javnost kako se to desilo da odbjegli Marovići, nakon pravosnažno izrečenih kazni zatvora, napuštaju Crnu Goru i postaju nedostupni za izdržavanje kazni zatvora.

"Poslanički klub Demokrata je još 15.11.2018. godine tražio od MUP-a Crne Gore podatke o tome kada je, kako i pod kojim uslovima odbjegli ideolog DPS-a, Svetozar Marović, napustio Crnu Goru. I nakon gotovu pola godine od upućenog zahtjeva, ministar Nuhodzić ćuti i ne daje odgovore. U konkretnom slučaju ćutanje ministra Nuhodžića po težini značajno nadilazi ignorisanje zahtjeva poslanika Skupštine Crne Gore i njegovog prava da dobije odgovor na postavljeno pitanje”, naveo je potpredsjednik Demokrata.

Martinović je kazao da se ovdje ćuti o tome kako, kada i na kojem graničnom prelazu su bjegunci od pravde napustili teritoriju države Crne Gore i dodao da su pitanju pravosnažno osuđena  lica na zatvorske kazne od tri godine i deset mjeseci i na godinu dana.

Takođe, potpredsjednik Martinović je istakao da su Vlada Crne Gore i resorni ministar Pažin, podnošenjem molbe Ministarstvu pravde Republike Srbije za izručenje odbjeglog ideologa DPS-a, Svetozara Marovića, Crnoj Gori, konačno priznali da su proteklih dvije ipo godine, drsko i bezobzirno obmanjivali javnost.

"U Odgovoru ministra pravde, Zorana Pažine, od 16.11.2018. godine na zahtjev Kluba poslanika Demokrata  navodi se, pored ostalog, da je lišenje slobode pravosnažno osuđenog Svetozara Marovića uslov za podnošenje zahthjeva za njegovo izručenje. Na ovaj način, ministar Pažin je pokušao da pravda činjenicu što prethodnih dvije godine nije postupao po ratifikovanom Ugovoru između Crne Gore i Srbije o izručenju, odnosno što nije podnosio zahtjev za izručenje odbjeglog ideologa DPS-a Svetozara Marovića i Miloša Marovića, što je inače bio dužan učiniti. Bezočna je neistina saopštena u više navrata od strane ministra Pažina da je hapšenje  lica, uslov za podnošenje zahtjeva za njegovo izručenje”, decidan je Martinović.

Potpredsjednik Demokrata naglasio je da se u odnosu na dan 25.04.2019. godine kada je Ministarstvo pravde Crne Gore podnijelo molbu za izučenje Svetozara Marovića nije desilo ništa novo što bi bitno promijenilo situaciju u odnosu na prethode dvije ipo godine, koliko je pravosnažno osuđeni Svetozar Marović nedostupan pravdi.

"Ugovor o izručenju između Crne Gore i Srbije je nepromijenjen, a Marović nije uhapšen kao ni prethodnih dvije ipo godine, što je sve do 25.04. ove godine bio izgovor za nepodnošenje molbe za njegovo izručenje”.

Kako je Martinović istakao, kada je u pitanju mlađi Marović, Vlada Crne Gore i resorni ministar Pažin, izbjegavanjem da podnesu zahtjev za njegovo izručenje Crnoj Gori, omogućili su mu, odnosno obezbijedili da izbjegne izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora.

Uz to, Martinović je dodao da je, gotovo izvjesno, izvršenje jednogodišnje kazne zatvora Milošu Maroviću zastarelo, jer je proteklo duže od dvije godine od dana pravosnažne osude na jednu godinu zatvora, čime su, saglasno čl.126 stav 1 tačka 6 Krivičnog zakonika Crne Gore ispunjeni, uslovi za natupanje zastarelosti izvršenja kazne.

"Očigledno,Vladi i ministru Pažinu je nezgodno da to javno priznaju, pa nema ni odgovora na poslaničko pitanje Kluba poslanika Demokrata na ovu temu,  iako je od njegovog podnošenja proteklo duže od mjesec dana. I odbjeglom ideologu DPS-a, Svetozaru Maroviću, se smiješi nastupanje zastarelosti izvršenja kazni zatvora, jer  će za nekoliko mjeseci, tačnije u septembru ove godine biti tri godine od kada ja osuđen na kazne zatvora, što je uslov za nastupanje zastarelosti izvršenja kazne”, bio je precizan Martinović.

U vezi sa slučajem pravosnažno osuđenih Marovića. Martinović je rekao da je na djelu bezobzirno ruganje pravdi i da je više nego očigledno da je režim u Crnoj Gori napravio predstavu kojom je pokušao da se deklariše kako ni najviši funkcioneri vladajuće DPS ne mogu izbjeći ruku pravde.

Na kraju, potpredsjednik Demokrata je zaključio:

"Režiser ove predstave kojom se nadležni organi Crne Gore rugaju pravdi, bez ikakve dileme je predsjednik DPS-a, Milo Đukanović, koji je svjestan da  odbjegli ideolog DPS-a, Svetozar Marović zna mnogo toga što bi, ako dospije u javnost, njemu moglo politički doći glave i zato je na djelu ova predstava. U svakom demokratskom društvu, samo ovaj slučaj bježanije porodice Marović je dovoljan razlog da svi korisnici njegovih ideoloških usluga i sponzori njegovog političkog bjekstva podnesu ostavke i skinu ljagu sa kompromitovanih institucija koje su se stavile u službu zaštite kriminalaca, a ne zaštitu javnog interesa od kriminalaca”.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.