Darmanović-Ikonen: Finska će nastaviti da podržava Crnu Goru na evropskom putu
Darmanović i Ikonen, foto: MVP

Darmanović-Ikonen: Finska će nastaviti da podržava Crnu Goru na evropskom putu

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Finske Pertija Ikonena.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, tokom razgovora je ocijenjeno da su dobri i prijateljski odnosi dvije države dodatno unaprijeđeni tokom mandata Ikonena što je potvrđeno i posjetama predsjednika Vlade Crne Gore i šefa crnogorske diplomatije Finskoj. 

Darmanović je zahvalio ambasadoru na podršci Finske evropskoj integraciji Crne Gore, izrazivši uvjerenje da će ista biti nastavljena tokom predstojećeg finskog predsjedavanja Savjetom EU u drugoj polovini 2019, te da će u fokusu agende biti politika proširenja EU.

Posebno je naglašen značaj nordijskog modela koji može biti koristan za Crnu Goru, a koji karakteriše visok stepen povjerenja u javnu administraciju, vladavina prava i sigurnost finskih investicija.

Ministar je istakao važnost koju Crna Gora pridaje daljem snaženju saradnje sa Finskom, posebno u domenu privlačenja investicija, razvoja turizma i uspostavljanja saradnje među univerzitetima.

Ikonen je zahvalio Darmanoviću na odličnoj saradnji, te istakao da će Finska nastaviti da podržava Crnu Goru na evropskom putu.

Izrazio je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom u oblasti turizma kroz uspostavljanje avio linije Helsinki-Tivat i povećanje broja finskih turista, kao i realizacijom investicija u sektoru energetike u Crnoj Gori.

Ikonen je istakao i mogućnost saradnje dvije države u oblasti inovacionih tehnologija, po čemu je Finska prepoznata. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.